Archív

3 Pillér • 3 Pillars − 20 éves az Első Magyar Látványtár

Altorjai Sándor, Jolán Gross-Bettelheim és Swierkiewitz Róbert kiállítása
Bevezetés : a Látványtár 20 éve
Jegyárak:
Teljes árú jegy: 800 HUF
Kedvezményes (diák, nyugdíja) jegy: 200 HUF
A Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnök Kamara tagjai számára a kiállítás ingyenes.

2010. június 19. 18:00

Altorjai Sándor, Jolán Gross-Bettelheim és Swierkiewitz Róbert kiállítása

Jegyárak:
Teljes árú jegy: 800 HUF
Kedvezményes (diák, nyugdíjas) jegy: 200 HUF
A Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnök Kamara tagjai számára a kiállítás ingyenes.

Bevezetés : a Látványtár 20 éve

Kiállításunk, ha tetszik, 3 kiállítás békés vetélkedése, vagy 3 kiállítás békés egymás mellett élése. Tulajdonképpen régen látott képek újrakiállítása, 3 kamarakiállításon. Többségüket 30-40 éve nem látta senki, némelyiket sohasem.

Altorjai Sándor /1933-1979/: Szegény Van Gogh és Gyagya bácsi
Altorjai Sándor sajnálatosan korán lezárult életműve a magyar neoavantgárd egyik – meglehetősen markáns – csúcsát jelenti. A szerzőtől néhány megrendítő erejű kép szerepel a volt trezor szigorú terében.
Jolán Gross-Bettelheim /1900-1972/: New York – Budapest, Rózsadomb
Akárcsak Párizsban, Clevelandban, vagy New Yorkban, ugyanúgy Budapesten, a Rózsadombon felépített házában is azt festette és rajzolta, amit ablakából látott. Párizsban még erőteljes expresszivitás jellemzi, Clevelandban szigorú, puritán tárgyilagosság uralkodik a képein, New Yorkban született munkáin megismerhetjük a tökéletessé fejlesztett precizionizmust. A Rózsadombon, 60 éves korán túl született megkapó Őszikéiben gyönyörködhetünk, pihentető szelídségükbe feledkezve… A kiállításon a New Yorkban készült, férfias megfogalmazású, nagy erejű ipari tájai /rézkarcok és litográfiák/ szerepelnek, szembesítve, ellenpontozva a rózsadombi csendes rajzok és pasztellek otthonos puhaságával.
Swierkiewicz Róbert: E. E. Cummings
Az amerikai költő Swierkiewicz által, egyenként 100×70 cm-es képpé írott verseit kívánjuk kiállítani a nagy pinceterem falain. Swierkiewicznek ez a sorozata 1982-ben készült, és hamarosan bemutatta a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Azóta csupán a sorozat néhány lapját láthatta a közönség az Első Magyar Látványtár két tematikus kiállításán /Írott képek és A tükör képei/ Diszelben.