Aktuális

A Pesti Bölcsész Akadémia kihelyezett előadása

A koreai eredetmítoszok magyarázata

előadó: Kovács Ramóna

2019. április 11. 19.00

Tudtad, hogy a koreaiak őse is az égből származik? Hogy Jeju sziget megteremtője egy öreganyóként elképzelt istennő? Hogy a nagy hősök mind csodás körülmények között születtek? És a kérdések sora itt még nem ér véget…
Pipázó tigris? Házikobold? Koreai Hamupipőke? Kapu elé szórt babkása?

Az előadás a koreai kultúrából ismert meséket és a különböző legendás lények, istenségek, királyok eredetmítoszait veszi alapul, ezen keresztül betekintést nyerhetünk a koreaiak régi gondolkodásában megbúvó szimbólumrendszerekre. A nagy hősök, a félt istenek mind egyfajta misztikus világból származnak, a koreai nép ezzel is magyarázza különleges eredetét, nagy alakjainak származását. A népi hagyományban pedig a testvérpárok meséi, állatmesék, a jó és rossz találkozása a gyermekkorunkban hallott mesékkel hasonlatosak is lehetnek, mégis kiemelhetjük belőlük a koreai sajátosságokat is. A legelterjedtebb mesék máig sem mentek ki a divatból, szinte mindenki ismeri őket, tanulságaikon nőnek fel a koreai gyermekek is. A koreaiak és a tigris különleges kapcsolata kiemelten megközelíthető témakör.

Az előadás a legendás istenségek és történelmi alakokhoz fűződő mítosz elemzésére vállalkozik, kiemelve az akár rendszeresen újra megjelenő általános szimbólumokat és a koreai sajátosságokat is. A népmesék világa megmutathatja a korabeli emberek különböző életfilozófiáit, íratlan szabályait, félelmeit és némely bevett szokás eredetét is.

Kovács Ramóna jelenleg az ELTE Koreai Tanszékén tanársegédként a nyelv mellett a hagyományos és modern koreai kultúrával kapcsolatos órákat tart, valamint a győri Révai Gimnáziumban vezet lelkes középiskolások számára koreai nyelvi és kulturális szakkört.

http://pestibolcseszakademia.blog.hu

  • pba logo