Archív

A bölcsészinformatikától a digitális bölcsészetig

Pesti Bölcsész Akadémia

2018. január 18. 19:00

Előadó:
MARÓTHY Szilvia

Az utóbbi évtizedek egyre terjedő megközelítésmódja a digitális bölcsészet. De mit is nevezünk annak, és mik a jellemzői? Új tudományág jött-e létre, vagy csak a meglévők kaptak új eszközöket? Az előadás rövid történeti áttekintést ad a számítógépes bölcsészettudományi kutatásokról, különös tekintettel a magyarországi eredményekre. Bemutatja, milyen út vezetett a kezdetektől az intézményesülés felé: a levelezőlistáktól a folyóiratokig, a műhelymunkától az egyetemi központokig. Akár paradigma-, akár eszköztár-váltás történt az elmúlt közel hetven évben, számos érdekes és a szélesebb közönség számára is értékes eredményt hozott – erre hívja fel a figyelmet az előadó.

MARÓTHY Szilvia az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájának doktorjelöltje, disszertációja a 17. századi magyar szerzői verskötetek kompozíciós eljárásairól szól. Számítógépes bölcsészettel a szegedi alapszakja óta foglalkozik. Jelenleg az ELTE ösztöndíjasaként a hazai tudományos elektronikus kiadásokat dolgozza fel. A Digitális Bölcsészet folyóirat szerkesztőjeként a magyarországi kutatások népszerűsítésével, a műhelyek közötti párbeszéd ösztönzésével foglalkozik.

A Pesti Bölcsész Akadémia az ELTE BTK PhD-hallgatók által működtetett nyitott egyeteme, amelynek nem titkolt hivatása, hogy megmutassa a széles közönségnek, miben rejlik a fiatal kutatók számára a bölcsészettudomány szépsége és öröme.

WEB: http://pestibolcseszakademia.blog.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/BolcseszAkademia