Sajtó

A jazz mérnöke a Fugában – LÁSZLÓ ATTILA

2010. október 3.
Egy éves a jazzklub a Petőfi Sándor utcai Budapesti Építészeti Központ, a Fuga részeként. Az épületben az idősebb jazzrajongók emlékében még élénken élő Építők Műszaki Jazz Klubja működött. A jazzprogramok szerkesztője László Attila gitáros, zeneszerző. INTERJÚ

- Attila, jól tudom, hogy neked van valamilyen műszaki végzettséged?

- Igen, építészmérnök vagyok.

- Innen a Fugához való kötődés vagy ez véletlen egybeesés?

- Véletlennek biztos nem véletlen, de nem emiatt lettem én a jazzprogramok szerkesztője. ’77-ben végeztem mint építész, de utána azonnal a jazz tanszakon tanultam zenét. Ennek idestova harminc éve. Gondolom, azért kértek fel a koncertek összeállítására, mert jazz-zenészként számítottak a véleményemre, ízlésemre. Ezen kívül a műfaj képviselőinek a nagy részét közvetlen közelről ismerem. Huszonhárom éve tanítok a jazz tanszakon, így a fiatal generációt is folyamatosan van alkalmam megismerni.

- Mik a szempontok a jazzprogramok összeállításánál?

- A Fugát a Budapesti Építészeti Kamara hívta életre azzal a céllal, hogy a budapesti építészeknek otthont adó klub keretein belül nyitni tudjanak a külvilág felé. Ez a helyszín, a Petőfi Sándor utca 5. emelete egy legendás jazzklub volt a hatvanas évek végétől kezdve. Sokszor kígyózó sorokban álltak az emberek, hogy bejussanak. Most már a földszinten, egy attraktív teremben vannak a programok. Visszautalva az első kérdésedre, a klub vezetőjével, Nagy Bálint építésszel mi már ismerjük egymást építész korom óta. Az ő ötlete volt, hogy újra működjön jazzklub ebben az épületben. Az építészektől egyáltalán nem áll messze a jazzmuzsika. ’72 és ’77 között, amikor a Bercsényi Kollégiumban laktam, ott volt a Syriusnak és a Rákfogónak az egyik legkedveltebb koncerthelyszíne. Egy nagy szocreál étkezőben voltak a fellépések, ahol az építészhallgatók nem székeken ültek, hanem matracokon és gyertyákkal világítottak, hogy hangulatosabbá tegyék a termet. Amikor a felkérést kaptam, tudtam, hogy olyan zenekarokat szeretnék felkérni, akiknek sajátos megszólalásuk, repertoárjuk van.

- A koncertek között több alkalommal Angelus Iván vagy Ladányi Andrea művészeti vezetésével performanszok születtek az adott este zenei fellépőinek közreműködésével.

- Az, hogy a kortárs tánccal közösen valami izgalmas dolog tud létrejönni, azért van, mert mindkét műfaj magában rejti az ilyen lehetőségeket, az improvizáció mindkettőben természetes módon tud megjelenni. Ez úgy szokott létrejönni, hogy a táncosok eljönnek a délutáni hangbeállásra és a zenekarból egy vagy két ember – aki majd részt vesz a performanszban – átnézi velük a 10-15 perces előadás vázlatát. Mondanom sem kell, mindig egyedi dolgok születnek.

- A műsor összeállításában a saját preferenciáidon túllépve megpróbálod a műfajt a lehető legszélesebb skálán bemutatni.

- Igen, ez pontosan így van. A válogatás elsődleges szempontja az volt, hogy színvonalas, egyéni ízű produkciók legyenek. Az általad említett sokszínűség is valóban szándékos, nem gondolom, hogy egy ember ízlésének kéne meghatározni a programot, viszont pont az ízlés az, ami segít felismerni irányzatoktól függetlenül azt, ami fontos és mondanivalóval bír. Azt gondolom, hogy az eddigi fellépők esetében ez a mondanivaló nem csak az eddigi munkájukban volt jelen, de itt a klubban is egyértelműen érzékelhető volt, öröm volt őket hallgatni. A mostani élvonal és a tehetséges fiatal zenekarok komoly része lépett már fel eddig is és törekedtem rá, hogy olyan újdonságok is helyet kapjanak, mint például a Magyar jazz zongoristák estje, ahol Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán és ifjabb Szakcsi Lakatos Béla játszott ritmusszekcióval kiegészülve. Hasonló szisztémával rendeztük meg a Magyar jazz szaxofonosok- és gitárosok estjét is. Néha neves külföldi közreműködő száll be egy-egy fellépő zenekarhoz. Így játszott az én zenekarommal például Tommy Campbell, azon kívül Tony Lakatos, vagy Tim Ries, de fellépett itt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem big bandje is.

- Mindig pénteken van műsor a jazzklubban és a hónap első péntekén rendre az általad Oláh Kálmánnal közösen vezetett házigazda zenekar lép fel.

- Igen, a Műcsarnokban korábban már a zenekarunkkal havi egy alkalommal, hét éven keresztül működtettünk jazzklubot. Úgy érzem, ez méltó folytatása annak. A hónap többi péntek estéjén lép fel a többi zenekar, a koncertek fél nyolckor kezdődnek.

- Végezetül avass be minket kérlek, kik lépnek fel a közeljövőben?

- Még nem állítottam össze a teljes őszi műsort de, olyan különleges esteket is tervezek, mint a magyar jazzbőgősök, az énekesek estje. Szeretnék továbbra is állandó formációkat vendégszólistákkal meghívni. Október elsejétől három napon át lesznek programok a Fuga egyéves születésnapjának tiszteletére, pénteken természetesen jazzkoncert is lesz.

Szerző:
Párniczky András
Forrás:
Fidelio