Archív

Virtuális séta a Magyar Rádió stúdiópalotáiban a Józsefváros Palotanegyedében a kezdetektől napjainkig / 150 éves Károlyi Lajos palotája a Józsefváros Palotanegyedében

Előadás

2013. december 2. 15:00

Előadó: Sávoly Tamás, a Magyar Rádió levéltárosa és Patak Gergely TDK nyertes építészhallgató

Sávoly Tamás előadásának célja, hogy felhívja a figyelmet a világ egyik legrégebben működő Stúdiópalotájára, amely 85 éve során fokozatosan birtokba vette a körülötte álló palotákat. Az épület sajnos a mai napig csak közvetett védelemben részesült. Az előadásból megtudhatjuk, hogy a kulturális és a politikai terek küzdelme hogyan alakult az elmúlt 85 esztendőben, kis történeti kitekintéssel. Milyen szellem vezérelte egykor és most? Hogyan épült a híres 6-os stúdió, kik fordultak meg falai között? A séta megidézi a közmédia kulturális szellemét, felidézi a paloták nemzeti és európai értékeit. Végül szeretné felhívni a figyelmet a paloták hasznosításának eddig ki nem használt lehetőségeire.
Patak Gergely az Ybl Miklós által épített palota 150 éves történetét mutatja be  előadásában, az épület tervezésén, korszakain, lakóin keresztül az újrahasznosításig.  Életképszerűen, a korszakok eddig be nem mutatott forrásain (képek, filmhíradók, tervek) keresztül bemutatja a palota hányattatott sorsát. Az előadáson láthatjuk a palota funkcionális tereinek változását: hogyan vált a Nemzeti Múzeum első műipar-kiállításának kiállítóterévé? Hogyan töltötte be élettel az olasz követség? Hogyan alakult a kiégett palota sorsa a BÁV bútorraktártól a Magyar Rádió Rádiómúzeumáig? Milyen tervek készültek az épület funkcionális tereinek kihasználására, és mit vizionál az épületet kutató ötödéves építészhallgató az épület újrahasznosításával kapcsolatban?

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft/1 FUGA kártya).

  • 007. 1930-as évek Sánor u épület

  • Budapest, palotanegyed a VIII. kerületben.

  • MRU címlap1928. 44. címoldal