Archív

A makkos fazártól az ágasfáig – a Kisalföld népi építészete

A győri Hild József Építőipari Szakközépiskola
Kiállítás és konferencia

2015. március 2. 11:00

Konferencia:
11:00 -
11:00 A Kisalföld népi építészete
Előadó:
Dr. FILEP Antal (etnográfus, muzeológus), TANAI Péter (muzeológus, néprajzkutató, tanár), Dr. VEÖREÖS András (műemléki szakmérnök, egyetemi docens)
11:50 Az épített örökség és védelme
Előadó:
dr. NAGY Dénes (MTA VEAB Népi Építészeti Munkabizottsága társelnöke, matematikus), TAR Gyula (igazgatóhelyettes, NAKVI), ROMÁN Árpád (faipari mérnök, Szentendrei Néprajzi Múzeum)
13.00 Építészeti felmérések, és ami azokon túl van…
Előadó:
KÖNINGER Szilárd (Junior Príma Díjas építész), KISS Benjámin és ZSÉDELY Tamás Holló valamint LU TONG Xintia és NÁNAI Zsombor és TÓTH Gergő (tanuló)

Kiállítás:
14:00 -
Megnyitja:
dr. CSERI Miklós (az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért felelős helyettes államtitkára)

A győri Hild József Építőipari Szakközépiskola A makkos fazártól az ágasfáig – a Kisalföld Népi építészete címmel bemutatkozó kiállítást rendez a FUGA-ban. A kiállítás képanyaga a Hild József Szakközépiskola építészeti felmérő táborainak eredményeit mutatja be különböző fotódokumentációk, felmérési rajzok formájában, természetesen a teljesség igénye nélkül, de egységes képet adva az intézmény ez irányú értékmentő tevékenységéről. A Hild József Építőipari Szakközépiskolában több mint 15 éves hagyománya van a nyári építészeti felmérő táboroknak. A hosszú évek alatt értékes dokumentumok, tárgyi emlékek gyűltek össze. A táborokban végzett munka nyomán mára a Kisalföld több falujában elvégzett településszerkezeti vizsgálatokon túl műemléki védettségre érdemes lakóházak, porták, szakrális kisemlékek felmérésére, dokumentálására került sor, melyek közül néhány ma már csak a bemutatott tablókon látható. A kiállítás tematikusan mutatja be a Kisalföld különböző tájegységeinek, mint az Alsó-Szigetköz, a Fertő kultúrtáj, a Rábaköz, a Sokorói-dombság, vagy a Tóköz jellegzetes népi építészetét, illetve kitekintést nyújt más vidékekre is, mint Külső-Somogy vagy a székelyföldi Sóvidék.

Kamarai tagok 2 kreditpontot igényelhetnek (2000 Ft).
MÉK 2015/49

Megtekinthető: 2015 03 08

  • Szabó Béla présháza

  • Ez is egy érdekes zár

  • KovacsjobbT2sz

  • meghivo_2015_fuga_OK3