Archív

A megfizethető bérlakásszektor felé

Habitat for Humanity Magyarország
Tanulmánykötet-bemutató és beszélgetés a nonprofit lakástársaságokról

2017. szeptember 12. 17:30

Szerzők:
FEHÉR Katalin, GOSZTONYI Ákos, KOVÁTS Bence, KŐSZEGHY Lea, MIKOLA Bálint, NÉMETH Bálint
Szerkesztő:
KOVÁTS Bence

A beszélgetés résztvevői:
CSILLAG Tamás (vezérigazgató, Nemzeti Eszközkezelő), HEGEDÜS József (ügyvezető igazgató, Városkutatás Kft.), KOVÁTS Bence (kutató, Habitat for Humanity Magyarország), MISETICS Bálint (lakáspolitikai szakértő és lakhatási aktivista) és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa

A lakásárak évek óta zajló emelkedésének következtében saját lakás vásárlása családi segítség nélkül jelenleg sokak számára elérhetetlen. A lakásvásárlás alternatívái azonban jelenleg nagyon kedvezőtlenek, hiszen Magyarországon szociális bérlakások a lakásprivatizáció után alig maradtak, a piaci bérlakásszektorban pedig az árak még az eladó lakásokénál is nagyobb mértékben nőttek. A Habitat for Humanity áprilisban kampányt indított #feketelakas néven a megfizethetőbb bérlakásokért. Ennek részeként született meg A megfizethető bérlakásszektor felé című tanulmánykötet, amely a bérlakásszektor problémáinak bemutatásán túl olyan külföldi szakpolitikai intézkedéseket foglal össze, melyek elősegítik a bérlakások megfizethető szinten tartását.
Az eseményen a kötet szerkesztője, KOVÁTS Bence bemutatja a kötet főbb megállapításait és a javasolt szakpolitikai gyakorlatokat. Az előadást követő beszélgetésen a magyar lakáspolitika kutatói, a szociális bérlakásszektor fejlesztéséért kampányoló aktivisták és szociális bérlakásokat a gyakorlatban üzemeltető szakemberek vitatják meg a megfizethető bérlakások létrehozásának egyik leghatékonyabb eszköze, az államtól független nonprofit lakástársaságok működésével kapcsolatos magyarországi és külföldi tapasztalatokat, a modell üzemeltetésének nehézségeit és a szektor fejlesztésének lehetőségeit.

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft). MÉK 2017/5

  • logo2_1