Archív

A rejtett város / ANTAL Szilárd

Forum Könyvkiadó, Újvidék, 2017
2018 03 08 – 2018 04 04

2018. március 8. 18:30

Közreműködik:
ANTAL
Szilárd, DANCSÓ Andrea (Forum Könyviadó), SZILÁGYI Mária (építészmérnök-műemlékvédelmi szakmérnök)

Újvidék. Határ: észak és dél, kelet és nyugat találkozásánál. Ütközőzóna: múlt, jelen és jövő tekintetében. Élettér és identitáskategória. Pontosabban: ezek egymásra csúszása, átrendeződése, interferenciája.
Fotó. Analóg emlékezés, az emlékezés analógiája. Két dimenzió, egy pillanat: terek, utcák, emberek, gesztusok, állapotok. Változások.
Újvidékem. Az én városom. Az én emlékem. Az emlék megmarad. Minden más változik, alakul. Városrészek tűnnek el, klónozott utcák egymás hegyén-hátán… A hajdan volt városteremtő identitás tovatűnik. Most már csak azt szeretem benne, ami megmaradt bennem, amire emlékszem belőle. Vigyáztok a városra? Rákérdeztek az állapotára? Paradox módon visszasírjátok a régi szép időket, de megóvni már nem óvjátok meg. Megsárgult képeslapok maradnak a Monarchia idejéből; romok, omladozó vakolatok, idegen arcok és taglejtések a jelenből. Nemtörődömségből és szándékosságból eltűnő objektumok, tekintetek és emléknyomok… Eltűnés…

ANTAL Szilárd 1975-ben született Újvidéken. Az Újvidéki Művészeti Akadémia rendező szakán diplomázott 1999-ben. 2013-ban médiatörténetből doktorált. Az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára.

  • Antal Szilárd 1

  • Antal Szilárd 2