Archív

A valóság a sírásóknak való. De mi marad akkor a többieknek? Menekülési útvonalak a fantasztikus irodalomba Villiers de l’Isle-Adam vezetésével

A Pesti Bölcsész Akadémia kihelyezett előadása

2014. április 3. 19:00

Előadó: Miklós Barbara

Jean-Marie-Mathias-Philippe-Auguste Villiers de l’Isle-Adam neve nem csak azért ismeretlen a hazai olvasók előtt, mert kimondhatatlan a franciául nem beszélők számára, hanem azért is, mert életművének nagy része még soha nem jelent meg magyar nyelven. A francia irodalomtudomány a huszadik század 80-as éveiben fedezte fel, pedig már a szimbolisták is példaképüknek tekintették. Stéphane Mallarmé egyik legjobb barátja, Edgar Allan Poe és Baudelaire nagy tisztelője lázadó, újító, és nagyon modern szövegeket írt a XIX. század végén, melyek segítségével egy kis időre elmenekülhetünk a kiábrándító, kicsinyes és hétköznapi gondok határolta valóságból.

A Pesti Bölcsész Akadémia az ELTE BTK PhD-hallgatók által működtetett nyitott egyeteme, amelynek nem titkolt hivatása, hogy megmutassa a széles közönségnek, miben rejlik a fiatal kutatók számára a bölcsészettudomány szépsége és öröme.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/519452648173885

  • PBAlogó