Archív

Autonómia Filmklub

Sőrés Zsolt és a Budapest Photography Review bemutatja

Andrzej Žulawski: A fehér bolygó / Na srebrnym globie

A filmklubot vezeti és a filmet ismerteti: Sőrés Zsolt

 

A film igazi kuriózum, amely a rendező szüleinek nagybátyja, – a StanisławLemmellett méltán világhírű másik klasszikus, filozofikus-egzisztencialista lengyel sci-fi író– Jerzy žulawski Hold-trilógiája alapján készült.

2012. július 10. 20.30

Színes lengyel film, lengyel nyelven, MAGYAR felirattal, 158 perc, 1976-78, 1986-87

Szereplők: Andrzej Seweryn, Jerzy Trela, Grazyna Dylag, Waldemar Kownacki, IwonaBielska, Jerzy Grałek, Elzbieta Karkoszka, Krystyna Janda, Maciej Góraj, HenrykTalar, Leszek Długosz, Jan Frycz, Henryk Bista, Wiesław Komasa, Jerzy Golinski, Andrzej Żžuławski

Andrzej Žuławski 1976-ben kezdte meg A fehér bolygó forgatását, azonban a kommunista lengyel cenzúra a már nagyrészt elkészült film munkálatait leállíttatta és több összefüggő rész negatívját és másolatait megsemmisítette. A stáb tagjainak azonban sikerült elrejteniük a film néhány „részét”, az utolsó pillanatban megmenthető filmtekercsektől kezdve a kellékekig és jelmezekig (miközben Žuławski Franciaországba emigrált). A filmet végül tíz évvel később – a politikai helyzet enyhülésekor – fejezték be, a hiányzó darabokat pedig narrációval és poétikus „metajelenetekkel” pótolták. A (már töredékességében is) heroikus vállalkozás, mintha csak az eredetmítoszok világát keresztezné a soha-meg-nem valósított nagy, epikus Jodorowsky sci-fi, a Dűne (Dune) univerzális látomásaival.

Kozmikus felfedezők maroknyi csoportja elhagyja a Földet, s miután űrhajójuk balesetet szenved a fehér bolygón, új lehetőséget kapnak a szabadságra, esélyt egy új civilizáció felépítésére.

A felfedezők hamarosan találkoznak a bolygó madár(ember?)szerű lakosaival, a sernekkel, akikkel furcsa, nyomasztó, telepatikus szimbiózisba kerülnek. A sernek mind jobban uralják az emberek lelkét, miközben ők spirituális és fizikai harcot folytatnak a belőlük lassan mind jobban eltűnő humánumért először önmagukkal, később már egymás ellen fordulva.

A kolonialista civilizációépítők hamar visszatérnek a technológiai kultúra előtti őstársadalmi viszonyok közé, s miközben új isteneik és megváltozott életkörülményeik közepette barlanglakókká válnak, a hatalomért és a birtoklásért folytatott harcukban mintha csak a „földi” emberi történelem archetipikus-tragikus mozzanatait játszanák újra.

A belépés ingyenes!

A Filmklub további időpontjai: július 17, július 24

Támogató: NKA

  • autonómia filmklub a fugában 1