Archív

Aybars ASCI: Concrete Stories

KAZA Concrete

2017. június 15. 18:30

Aybars ASCI amerikai építész, az Efficiency Lab for Architecture alapítója és igazgatója. Építészként közel 20 éves tapasztalattal rendelkezik, a Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) kreatív igazgatója volt, a fenntartható és környezettudatos építészet jeles képviselője. Munkái elsősorban New York-ban, Londonban és Ankarában találhatók, de dolgozott Észak-Amerikában, a Közel-Keleten és Ázsiában is. A SOM kreatív igazgatójaként nagyszabású projekteket vezetett több mint 14 évig. Rendszeresen tart egyetemi előadásokat a számára kiemelten fontos kutatásalapú és környezettudatos tervezési rendszerekről (The City College of New York, Cornell University, Pratt Institute, Northeastern University). Mostani előadásában arról beszél, hogy a beton miként formálta gondolkodását, a felhőkarcoló-tervezéstől egészen legújabb munkáiig. Az elhangzó esettanulmányok között szerepel a magyar KAZA Concrete és az amerikai Walker Zanger, valamint az Architectural Digest közös design pályázatára tervezett 2016-os, nyertes “Liquid Forms” betonlap is.

Aybars ASCI a “Liquid Forms“-ról: „A beton mint anyag természete mindig is inspirált – folyékony állapotában öntik és a kötés során veszi fel végső formáját. Szinte költői, ahogy az anyag a halmazállapot-váltás során találja meg alakját. Amikor meglátok egy betonfelületet, mindig elképzelem azt folyékony állapotában, látom magam előtt a mozgását, ahogy öntik. Ennél a betonlapnál az áramlás és a mozgás szilárd formában való megjelenítése volt az alapkoncepcióm. Ez a jelenség a legkifinomultabb módon a barokk szobrászmesterek munkáiban ölt testet, melyekben a mozgást márványból faragták ki. Többek között BERNINI remekművei igazán nagy hatással voltak rám. De hogyan képezhető le a mozgás burkolatokra? A burkolás alapvetően az ismétlésről szól, ami önmagában egy nagyon erős tervezési eszköz, gondoljunk csak Steve REICH vagy Philip GLASS zenéjére. Az alapötlet szellemiségéhez kapcsolódóan nagyon fontos volt számomra, hogy mindössze egy lapterv szülessen, melyet aztán rengetegféle mintává lehet összeállítani. A “Liquid Forms” egy esztétikailag rendkívül sokoldalú lap. Minden egyes mintázat, amit létre lehet hozni belőle, egyedi vizuális tulajdonságokkal rendelkezik, és ezáltal a lehetőségek gazdag tárházát nyújtja építészek és belsőépítészek számára.”

A KAZA Concrete a háromdimenziós, plasztikusan megformált betonburkolat hazai képviselője. A szálerősítésű finombeton tervezése és gyártása során a beton fizikai és esztétikai tulajdonságainak kihasználásával új értékeket teremt a belsőépítészet terén. Termékeik egytől egyig kézzel készülnek.

Az előadás nyelve angol.

WEB: http://www.kazaconcrete.com/designs/liquid-forms

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft).
MÉK 2017/5

  • AybarsAsci_Portrait

  • Liquid Forms_by_Aybars_Asci_KazaConcrete

  • LIQUID_FORMS_ KazaConcrete_by_Aybars_Asci (52)

  • LIQUID_FORMS_ KazaConcrete_by_Aybars_Asci (48)

  • LIQUID_FORMS_ KazaConcrete_by_Aybars_Asci (54)