Archív

BALOGH Ferenc (hegedű) és SZTANKAY Klára (zongora) koncertje

Vendégségben a FUGÁban

2015. április 18. 18:00

Műsor:
G. SANMARTINI: A-dúr szonáta
F. SCHUBERT: A-dúr szonáta D 574 (op 162)
BARTÓK Béla: Szonatina (GERTLER átirata)
BARTÓK Béla: Este a székelyeknél  (FÜLEP Tibor átirata)
BARTÓK Béla: Román népi táncok  (SZÉKELY Zoltán átirata)
M. RAVEL: Tzigane

BALOGH Ferenc 1947-ben született Székelyudvarhelyen. Muzsikus családból származik, apja, aki a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett, KODÁLY, WEINER, WALDBAUER, GÁBRIEL tanítványaként Kolozsvárra kerülve iskolát alapított, tanítványai nemzetközi versenyeket nyertek. Legismertebb tanítványa a nemzetközileg is ismert és megbecsült művész, RUHA István volt. BALOGH Ferenc édesapjától kezdett hegedűlni tanulni, majd a kolozsvári Zenei Líceumban és a G. Dima Zeneművészeti Főiskolán apja és RUHA tanítványaként végzett. 1970-ben ösztöndíjasként Párizsban tanult, hegedűt VÉGH Sándortól, kamarazenét Fred GOLDBECK-től. 1971-től 1983-ig a kolozsvári Zeneakadémia tanára volt. 1983-ban áttelepült Budapestre, ahol az Állami Hangversenyzenekar művésze lett, majd alapító tagja volt a FISCHER Iván és KOCSIS Zoltán vezette Fesztiválzenekarnak, később a FISCHER Ádám által létrehozott Osztrák-Magyar Haydn Zenekarnak. 1985-től 2005-ig az Új-Budapest vonósnégyes tagja, KISS Andrással, BÁRSONY Lászlóval és BOTVAY Károllyal muzsikálhatott együtt. Ezalatt a 20 év alatt végigkoncertezte a világot Amerikától Japánig, Svédországtól Dél-Afrikáig, Taivantól Ausztráliáig. A Hungaroton, a Hyperion, a Naxos cégeknél sok lemezfelvételük készült, BARTÓK, BRAHMS, BEETHOVEN, SPOHR összkiadása mellett BARTÓK 44 hegedű-duója KISS Andrással, vagy HUBAY Csárdajelenet felvétele az ÁHZ kíséretével. Tanított Hong-Kong-ban, Japánban, Angliában, Izraelben. A Nemzeti Filharmónikusok tagja, de az utóbbi időben szólistaként és kamaraművészként is sokat koncertezik. Fellépett Németországban, Romániában, Ausztriában, Izraelben, Egyiptomban, Kuvaitban. Tagja a Nemzeti Filharmónikusok KOCSIS Zoltán művészeti vezetésével alapított Grazioso Kamarazenekarának, valamint a zenekar tagjaiból alakult Grazioso-Budapest vonósnégyes primáriusa. 1997-ben Liszt-díjjat kapott.

SZTANKAY Klára Budapesten született muzsikus családban. Szülei zongoratanárok voltak, édesapja, SZTANKAY Lajos, mint BARTÓK tanítvány, szólistaként DOHNÁNYI Ernő vezényletével többször is fellépett, majd DOHNÁNYI rektorsága alatt ő volt a Zeneakadémia titkára. Klárát ő tanította, aki 12 éves korában már MOZART A-dúr zongoraversenyét játszotta zenekarral. Édesapja halála után a budapesti Zeneakadémián folytatta tanulmányait NÁDOR György, LANTOS István és RADOS Ferenc tanítványaként. Diplomavizsgája után korrepetítorként tanított a Zeneakadémián és a Szent István Konzervatórium zongoratanára volt. Az utóbbi években szabadúszó
előadóművészként koncertezik, a magyarországi koncertek és a tanítás mellett fellépett Romániában, Németországban, Jordániában, Izraelben is.

Jegyárak: 1500 FT / 1000 FT*
* Kedvezményes jegyár az Építész és Mérnök Kamara tagjainak, diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak és fogyatékkal élőknek.

Jegyvásárlás a helyszínen.

  • unnamed