Archív

Berlin/Budapest – Neukölln/Józsefváros 2007-2011

Stalter György kiállítása

A Fotóhónap 2012 hivatalos programja

Megnyitja: Bojár Iván András művészettörténész, az Octogon főszerkesztője

Megtekinthető: 2012 12 09

2012. november 15. 18.00

Éveken át fényképeztem Budapest VIII. kerületében Józsefvárost, az eltűnő házakat és az ott élőket. A képekből 2007-ben Józsefváros Anzix címmel a Mai Manóban rendeztem kiállítást, majd folytattam a munkát. 2010-ben megjelent Város a városban című könyvem az NKA Fotókollégiuma támogatásával, illetve elnyertem a Pro Cultura Urbis Budapest ösztöndíjat is.

2011-ben NKA Moholy-Nagy László ösztöndíj keretében 2 hónapig Berlinben dolgozhattam. A pályázat témája Neukölln bemutatása volt, mivel a városrész Józsefvároshoz hasonló. A párhuzam egyértelmű, bár a különbözőségek jelentősek. Törökök, arabok, németek, cigányok, számos náció él együtt, a bevándorlás okozta problémák sokféle feszültséget szültek és szülnek ma is, az együttélés sehol sem könnyű, viszont azt tapasztaltam, befogadóbbak és elfogadóbbak ott az emberek.

2011 decemberében a Collegium Hungaricumban, Berlinben mutattam be Neukölln/Józsefváros közös kiállításomat, ez az anyagom a Fotóhónap keretén belül a FUGA-ban látható. Kiállításaim kurátorai Csizek Gabriella/Budapest és Dr Baksa- Soós Vera/Berlin. /Stalter György/

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft/ fél FUGA kártya)

  • Berlin N  3