Archív

Budapest felhelyezése a migrációs térképre

CONFLICT ZONE PROJEKT
Az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének kihelyezett előadása

2016. február 10. 18:00

Az előadás-sorozatot megnyitja:
GYÖRGY Péter (esztéta, médiakutató)

Előadó:
TÓTH Borbála és DAGDELEN Demet (médiakutatók)

A 2015-ös nyári menekültválság médiakövetése. Az előadás a konfliktuszónává válás médiaeseményét és reprezentációját mutatja be, valamint az internet globális folyamatokban játszott szerepét vizsgálja.

Az internet elterjedése, a közösségi média extenzív használata új távlatokat nyitott meg a modernkori demokráciák számára. A társadalmakat érintő kérdésekkel kapcsolatos vitákba a belépési küszöb szinte eltűnt, internetkapcsolattal bárki, bármikor, bárhonnan képes résztvevővé válni. A másik fél meghallgatása, az érvek ütköztetése, a legkisebb közös nevező kialakítása felnőtt társadalmak sajátossága. A magyar társadalomban évtizedek óta mély politikai megosztottság tapasztalható, amelyet az internet kiterjedt használata vélhetően tovább mélyített. A társadalmat megosztó törésvonalak tükröződnek a párt- és a médiarendszerben és a civil szférában is. Feltevésünk szerint ugyanezek a törésvonalak jelennek meg az internethasználatban is.
Elemzésünkben arra kerestük a választ, hogy mindez a 2015 nyarán zajló menekültválság idején hogyan csapódott le, fellelhetők-e a politikai árkok az események internetes leképeződésén.

TÓTH Borbála a Maven Seven Zrt. elemzője. A CEU politológia szakjának elvégzése után szabadúszóként számos nemzetközi projekt állandó résztvevője.

DAGDELEN Demet az Automatticnál dolgozik adatbányászként és a WordPress.com szociális hálózatainak az elemzésével foglalkozik. Az ELTE BTK Kommunikáció és Médiatudomány szakán szerezte BA diplomáját, majd matematikát tanult az ELTÉ-n, mielőtt megszerezte a mesterdiplomáját a University of Amsterdam New Media szakán. Fő érdeklődési területe a hálózatkutatás és adatvezérelt politológia.