Archív

Dick Tracy (1990) / Warren BEATTY (rend.); Milena CANONERO (jelmez)

Ansnitt Filmklub – Jelmezműhely 
Film-Virage Kulturális Egyesület

2018. május 7. 19:00

Előadó:
ZALÁN Márk

Warren BEATTY filmje igazi csemege a vizuális élmények kedvelőinek. A rendező elsődleges célja az volt, hogy minél pontosabban visszaadja Chester GOULD azonos című képregény-sorozatának élénk színeit, eltúlzott háttérépületeit és karikaturisztikus figuráit. BEATTY nem akármilyen stábot boronált össze: a szereplők között megtalálhatjuk Al PACINÓt, Dustin HOFFMANNt, MADONNÁt és még James CAANt is, a díszletet Richard SYLBERT (Nem félünk a farkastól, Kínai negyed) tervezte, az operatőri feladatokat pedig a neves olasz művész, Vittorio STORARO (Apokalipszis most, Az utolsó császár) látta el. A film sajátos látványvilága azonban nem lenne teljes Milena CANONERO jelmezei nélkül. A torinói születésű jelmeztervező pályafutása során több esetben olyan rendezőlegendákkal dolgozhatott együtt, mint Stanley KUBRICK, Francis Ford COPPOLA vagy Roman POLANSKI. CANONERO ars poeticája, hogy a jelmezeknek az adott film vizuális stílusának szerves részévé kell válniuk, valamint hozzá kell járulniuk a karakterek jelleméhez. Nem történt ez másképp a Dick Tracy esetében sem, amelyhez CANONERO a képregény színvilágának alapos tanulmányozásán kívül a harmincas és negyvenes évek ruhaviseleteiből, valamint német expresszionista festményekből merített inspirációt.

ZALÁN Márk – filmtörténész, filmkritikus; a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet óraadó oktatója; előadó, programszervező

Az Ansnitt Filmklub új sorozatának címe Jelmezműhely. Aktuális összeállításunk a jelmeztervezés (costume design) tematikáját járja körül, melybe magyar és külföldi alkotások egyaránt beletartoznak. A vetítéseket megelőző bevezetőkben, valamint az azokat követő előadásokon mutatjuk be az adott film keletkezésének körülményeit, fontosabb alkotóit, majd rátérünk a jelmeztervező munkájára, hogy válaszokat találjunk olyan kérdésekre, minthogy mi a jelmeztervező feladata? Kikkel kell a forgatás előtt és közben együttműködnie? Honnan merít ötleteket? Mennyire kell ismernie az adott film történetét és hőseinek jellemét?

A filmeket magyar felirattal vagy magyar szinkronnal vetítjük.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet a vetítés napján 17 óráig: ansnittfilmklub@gmail.com. A tárgy mezőbe az aktuális film címét, a szöveges mezőbe pedig a regisztrálni kívánt személy vagy személyek nevét kérjük feltüntetni. Kérjük, hogy a pontos kezdés érdekében vendégeink negyed órával a vetítés kezdete előtt érkezzenek meg.
A filmeket oktatási segédanyagként vetítjük.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

  • Dick Tracy

  • Dick Tracy2