Archív

Egy este a jazztörténettel

Kerekes György előadása

Szeptemberben új sorozat indul a FUGA-ban: kéthetente Kerekes György tart jazztörténeti előadást. Ezen a napon a bevezető előadást hallgathatják meg az érdeklődők.

2011. szeptember 19. 19.00

Egy több részből álló jazztörténeti sorozat bevezetője nagyon rövid áttekintéstad a jazz történetének száz évéről. Az első előadás során szinte átszáguldunk a jazz fejlődésének legfontosabb állomásain, érintve a különböző stílusok jellemzőit, miközben megismerkedhetünk a néhány fontos alkotó egy-egy kompozíciójával. A new-orleansi néger kongregációktól kezdve a bordélyházak zongoristáján Jelly Roll Mortonon, a jazz igazi királyán, Louis Armstrongon,a világhíressé lett jazz stílus, a swing nagyszerű képviselőin, Count Basie-n és Duke Ellingtonon, a jazzt művészeti ággá fejlesztő bebop hősökön,Charlie Parkeren, Dizzy Gillespie-n, a cool stílus egyik kitalálóján, a XX. század második felének meghatározó muzsikusán Miles Davisen át, rövid bemutatástkaphatunk a jazz történelme egyik géniuszának, a korszakalkotó John Coltrane-nak a munkásságáról és annak hatásairól, a feketék társadalmi forradalmát szimbolizáló free stílus egyik megalkotója Ornette Coleman zenei filozófiájánakmegjelenési formájáról, a rock és a jazz fúziójával kapcsolatos törekvések eredményeiről, valamint a közelmúlt és napjaink néhány kiemelkedőmuzsikusainak alkotásairól.

Ezen az estén szeretnénk a jazz fejlődése remek ívének minden fontosállomásáról néhány szót ejteni, zenével és képekkel illusztrálva a történelmifolyamatot és személyiségeket, mintegy másfél órába sűrítve a XX. századlegnagyobb zenei felfedezésének kiteljesedését.
A sorozat előadásaira mindenkit szeretettel várunk, akit érdekel a XX. századtörténelme, a korszak művészete, az a társadalmi és zenei folyamat, amely afeketék népzenéjére épülve, az európai hatásokkal egyesülve, a szórakoztatótánczenétől eljut a világ nagy koncertpódiumaira, miközben csodálatostehetségeket, nagyszerű és tragikus sorsokat ismerhetünk meg. /Kerekes György/

  • 1. new orleans térk. 21