Archív

Egyiptom Kaposvárott: a Szivárvány Kultúrpalota egyiptizáló enteriőrje

A Pesti Bölcsész Akadémia kihelyezett előadása

2015. március 19. 19:00

Előadó:
FULLÉR Andrea

A hazai moziépítészet egyik korai példája Kaposvár 1928-ban épült Városi Mozgóképszínháza, amelynek építése egybeesik az első hazai filmszínházépítési-hullám időszakával. A húszas évek újépítésű, nagy befogadóképességgel rendelkező filmszínházai közé tartozik, amelyek gyors egymásutánban épültek Budapesten és a vidéki nagyvárosokban. A napjainkban Szivárvány Kultúrpalota elnevezést viselő épületet kiemeli a sorból az, hogy megújult formában, több funkcióval megtöltve, de eredeti rendeltetését szintén megőrizve továbbra is moziként üzemel. Valódi különlegessége azonban abban rejlik, hogy jelenleg ez az egyetlen olyan ismert hazai mozi, amelynek dekorációjában jelentős hangsúlyt kapott az ókori Egyiptom vizuális formanyelve.
Az épület egyiptomi dekorációja révén nemzetközi jelentőséggel is bír, hiszen jól beilleszthető azoknak a húszas években épült egyiptomi stílusú moziknak a sorába, amelyek Nyugat-Európa és az Egyesült Államok nagyvárosaiban épültek. Előadásom során a nemzetközi kontextust is figyelembe véve részletesen bemutatom az épület történetét és egyiptizáló elemekben gazdag enteriőrjét.

FULLÉR Andrea egyiptológus, az ELTE Egyiptológia Doktori Programjának hallgatója. Kutatási területe a női bronzplasztika szerepe a templomi kultuszban a 22–26. dinasztia időszakában.

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft).
MÉK 2015/49