Archív

Emléknyomatok

GÓRA Orsolya és SOMOGYI Emese 
Kiállítás

2017. május 23. 18:00

Megnyitja:
P. SZABÓ Ernő (művészettörténész)

SOMOGYI Emese szobrászművész és GÓRA Orsolya festőművész hosszú évek óta állítanak ki közösen, a két művész életútja lépten-nyomon összefonódik. Emléknyomatok címmel olyan műveket állítanak ki, melyek az elmúlt időszak emlékeit örökítik meg.
SOMOGYI Emese a valós látványból indul ki, a kézzel fogható terekből és azok elemeiből kiindulva építi szobrait. Akár csak a chilei író, Roberto BOLANO 2666 című ötkötetes regényében, SOMOGYI Emese is valóságdarabok újjáértelmezésével teremti meg saját történeteit. A szobrász egyfajta narrátorként lép be a történetfüzérbe, ahol mindig más és más helyszínekre és szereplőkre fókuszálva írja le saját terét.
GÓRA Orsolya festőművész színekből építi fel tereit. Fehér Mátrix című sorozatában NEWTON alapszíneit vitte fel tisztán a vászonra, ahol a rétegek egymásra épülésének és keveredésének csak az idő szabott határt. A különböző időkben felvitt rétegek más és más színek és terek létrejöttéhez vezetnek. A tér görbül, az elanyagtalanodó színeket a fehér zárja. Az idő múlásával létrejött fehérek egyfajta mátrixot hoznak létre, melyben mindenkinek a saját útját kell megtalálnia.

Megtekinthető: 2017 06 12

  • góra 1 web

  • góra 2 web

  • somogyi 1

  • somogyi 2