Archív

Építészeti fotók Chicagóról, 1960–1990 / KONDOR László

2018 03 21 - 2018 04 15

2018. március 21. 18:00

Megnyitja:
BAKI Péter

A művészet és az élet különös fordulatokat hoz. A magyar származású KONDOR Lászlót háborús és közéleti fotósként évtizedek óta jobban ismerik az Egyesült Államokban, mint szülőhazájában. A kiállítás képei, a korábban kevéssé ismert építészeti vintage fotók 1960 és 1990 között készültek Chicagóban. A város emblematikus épületeit olyan építészek tervezték, mint Ludwig MIES VAN DER ROHE és Daniel BURNHAM, közterein Marc CHAGALL és Pablo PICASSO műveivel találkozhatunk.

KONDOR László 1961-ben érkezett Chicagóba. Lenyűgözte a város különleges építészete, a modern felhőkarcolók. Évtizedeken át járta Chicago utcáit – barangolásait személyes felfedezőútnak is tekintette –, és közben a kívülálló kíváncsiságával rengeteg fotót készített. Merészen közeli felvételein különleges módon mutatta meg az épületeket, az üveg és az acél visszatükröződéseiben új valóságot teremtett. Képein az éjszakai város füstös ködében az urbánus lét lényege tárul fel. A kiállítás képei a digitális fotózás előtti, kézifókuszos, SLR vagy Hasselblad fényképezőgéppel készültek.
1969-től az Amerikai Hadsereg Különleges Fényképészeti Hivatalának hadifotós tisztjeként Vietnámban dolgozott, követendő példának Robert CAPA konfliktusközeli fotográfiáját tartotta. 1972-ben a vietnámi háború végén visszatért Chicagóba, és a város történetében a leghosszabb ideig hivatalt viselő polgármester, Richard J. DALEY hivatalos fotográfusa lett. Közéleti fényképeivel elismert fotográfussá vált: képei a Chicagói Nemzeti Veterán Művészeti Múzeumban, illetve az Illinois Egyetem Richard J. Daley Könyvtár gyűjteményében is megtalálhatók.
Az 1980-as években portré- és reklámfotósként dolgozott. A kor szakmai elvárásainak megfelelően portréin az ismert amerikai és chicagói személyek egyéni karakterét mutatja meg.
1996-ban hazatért Magyarországra, amerikai feleségével Kapolcson él.

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft). MÉK 2018/3

  • LASZLO KONDOR Lake Point Tower Chicago web

  • LASZLO KONDOR Marina Tower  Chicago web

  • LASZLO KONDOR Standard Oil and Lake Point Tower Chicago web