Archív

Euroépítészet

Magyarországi Észt Intézet
Kiállítás

2017. március 14. 18:30

Megnyitja:
ZUPKÓ Gábor (vezető, Európai Bizottság Magyarországi Képviselete) és Merle KARRO-KALBERG, Karin BACHMANN, Anna-Liisa UNT (kurátorok)

Az Észt Építészek Szövetségének kiállítása a 2006 és 2015 között Észtországban uniós támogatással megvalósult projektekből ad ízelítőt, amelyek jelentős és felismerhető réteget képeznek az észt város- és tájépítészetben. Elképzelhető, hogy néhány évtized múlva ezekre az épületekre és létesítményekre egy önálló korszak képviselőiként tekintünk majd, az észtországi német kúriaépítészettel vagy a szovjet-észt korszak építészetével azonos fajsúlyú kategóriaként. Az is lehet, hogy az euroépítészet terminussal fogjuk illetni őket…
Merle KARRO-KALBERG, Karin Bachmann és Anna-Liisa UNT kurátorok arra a kérdésre keresnek választ, hogy milyen változásokat hozott az észt építészetben az EU-tagsággal járó lehetőségek kihasználása, hogyan hat az életminőségre a minőségi építészet, és milyen tényezők együtthatása szükséges ahhoz, hogy az uniós források segítségével minőségi élettér jöjjön létre. Különösen figyelemre méltó a múzeumok és látogatóközpontok fejlődése, amelyek az uniós források bevonásának köszönhetően léptek ki szűken értelmezett gyűjteménygondozó szerepkörükből és váltak modern szabadidős létesítményekké. A kiállítás 10 objektumot mutat be: épületfelújításokat, új épületeket és tájépítészeti projekteket, köztük a kreatív örökségvédelem egyik iskolapéldájává vált Kultúrkatlannal vagy a nemzeti identitás részét képező Dalosünnep pärnui helyszínével. Az audiovizuális anyagot Jan KAUS szépirodalmi szövegei egészítik ki. (A kiállításon korlátozott számban hozzáférhető az Észt intézet és a Pluralica kiadásában megjelent Jan Kaus Breviárium.)
Az esemény a 10. Észt hét programjának része .

Támogató: Észt Kulturális Alap 

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft). MÉK 2017/5

Megtekinthető: 2017 04 03

  • 01 Martin Siplane web

  • 11 Martin Siplane web

  • 07 Arno Mikkor 6 web

  • euroarhitektuur_Paco Ulman web

  • Eesti Instituudi puhas logo yherealine