Archív

Európa szövete

A szövött kárpit művészetének átváltozásai
Szerkesztette: Hegyi Ibolya és Schulcz Katalin
Dobrányi Ildió Alapítvány, 2011
Könyvbemutató

2014. április 29. 18:00

András Edit művészettörténésszel, Hegyi Ibolya kárpitművésszel és Semsey Réka művészettörténésszel Horányi Attila művészettörténész beszélget

A Dobrányi Ildikó Alapítvány rendezésében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tartott nemzetközi konferencia előadásaiból összeállított kötet magyar szerzőivel.
2011-ben a brüsszeli Magyar Kulturális Intézet és a Dobrányi Ildikó Alapítvány Európa szövete címmel meghívásos pályázatot hirdetett európai kárpitművészeknek: egy 18. századi brüsszeli kárpit, a budapesti Iparművészeti Múzeumban őrzött Mercurius átadja a gyermek Bacchust a nimfáknak egyes részleteit gondolhatták tovább, hogy aztán ezeket a maguk felfogása szerint újraszőve, új, kortárs minőséget hozzanak létre. A kezdeményezők nem titkolt szándéka az volt, hogy felhívják a figyelmet a Magyarországon is történelmi hagyományokkal rendelkező európai műfajra, a szövött kárpitra, azon belül a magyar tradíciók talán legjelentősebbikére, a Ferenczy Noémi nevével fémjelzett személyes, autonóm kárpittradícióra.
A Brüsszelben, majd Budapesten bemutatott közös munka, illetve az Európa szövete program lezárásaképpen 2011. november 11-én rendezett nemzetközi konferencia válogatott előadásait tartalmazó kötet a Dobrányi Ildikó Alapítvány szándéka szerint a kárpit tanszak alapításának 60. évfordulójára emlékezve egyúttal tisztelgés is az alapító mester, Ferenczy Noémi előtt.

  • Europa szovete terv web