Archív

Fák mindenütt / SZALAY Álmos

Könyvbemutató

2017. június 12. 17:00

Moderátor:
NYERGES Gábor Ádám

SZALAY Álmos Fák mindenütt című kötete friss hangot hoz a fiatal prózába, stílusa izgalmas fúziója a science-fiction elemeinek és a pszichológiának, minden egyes történetében komoly kérdéseket boncol az emberi érzelmek legmélyebb elemzéséről. Emellett a humor sem idegen a szövegektől, olyan sötét humorral töri meg a tudományos és áltudományos szövegek, emberi sorsok sorát, ami sokszor egy teljesen új megfejtés felé tereli az olvasókat, és így többféle olvasatot kínál, nem kívánja a történetmesélés erejét konkrét megoldással gyengíteni.

SZALAY Álmos könyvének olvasásakor olyan érzésem támadt, mintha egy labirintusban járnék. Az egyes történetekben felbukkanó szereplők, helyszínek és szituációk egy másik, harmadik történetben visszatérnek, de közben különös átalakuláson esnek át: a pornószínészből pilóta lesz, a hó által betemetett faluról kiderül, hogy egy föld alatti világhoz tartozik. SZALAY Álmos úgy írta meg a javarészt monológokból álló novellafüzért, mintha regényt írt volna, olyan regényt, amely részben varázsmese, fantasy és katasztrofista látomás. Izgalmas írói világ, érdemes elmerülni benne. /MÁRTON László/

SZALAY Álmos 1984-ben született Dunaújvárosban, jelenleg Budapesten él. A Színmű és a Kisképző volt, a Pázmány pszichológia szakának jelenlegi hallgatója. Társulatot vezetett, drámákat írt és rendezett, négy éve pedig grafikával is elkezdett foglalkozni. Most, több évnyi kihagyás után tért vissza ismét a prózaíráshoz. Novellái és drámái az Apokrifban, az Apokrif Online-on és a kulter.hu-n jelentek meg.

  • szalay_borító2

  • szalay_álmos_portré