Archív

FARKAS Katalin (hegedű) és GÁBOR József (zongora) kamaraestje

Provokált tradíciók

2017. május 14. 18:00

Műsor:
SCHNITTKE: Szvit régi stílusban
SCHNITTKE: 1. szonáta (1963)
SOSZTAKOVICS: Szonáta Op. 134

Alfred SCHNITTKE (1934-1998) volgai-germán zsidó család sarja, a polistilisztika meghatározó képviselője, aki Hamburgban LIGETI György utódjaként lett 1990-ben a Hamburgi Zeneművészeti Főiskola tanára. Életművében a hegedűszonáták, hegedűversenyek és az egyéb hegedűre komponált darabok igen nagy jelentőséggel bírnak számuk és a művek minősége tekintetében egyaránt, nem titkolt célunk ezeknek a daraboknak az (el)ismertebbé tétele. SCHNITTKE 1963-ban keletkezett 1. hegedű-zongora szonátája a szerző korai, dodekafónia felé forduló, útkereső korszakában született, s tudomásunk szerint mindössze egyszer hangzott el hazánkban, több mint öt évvel ezelőtt, a jelenlegi szonátapáros tolmácsolásában. Most ezt a művet SCHNITTKE legnagyobb zenei példaképének, SOSZTAKOVICSnak a Hegedűszonátájával (1968) együtt tűzzük műsorra.
SOSZTAKOVICS 62 éves korában komponálta egyetlen hegedű-zongora szonátáját David OJSZTRAH 60. születésnapjára. Ez a mű szintén viszonylag ritkán kerül előadásra, talán súlyossága, mélysége, s úgy az előadókkal, mint a hallgatókkal támasztott rendkívüli elvárásai miatt is. A két szonátát a B-A-C-H motívum jelenléte is összekapcsolja. A hangversenyprogramban helyet kap még SCHNITTKE különleges, szellemes Szvit régi stílusban című darabja, melyet a szerző barátja, Mark LUBOTSKY hegedűművész ösztönzésére egy saját filmzenéjéből dolgozott át.
Az előadók, GÁBOR József Liszt-díjas zongoraművész és FARKAS Katalin DLA hegedűművész – aki doktori disszertációját Alfred SCHNITTKE hegedűműveiből írta –, évek óta játszanak együtt, s több alkalommal szólaltattak meg együtt többek között más Alfred SCHNITTKE műveket is.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

Jegyárak: 1500 Ft / 1000 Ft*
* Kedvezményes jegyár az Építész és Mérnök Kamara tagjainak, diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak és fogyatékkal élőknek.
Jegyvásárlás elővételben vagy a koncert napján a helyszínen.
Helyfoglalás érkezési sorrendben.

  • P1420907

  • GáborJózsef

  • Alfred_schnittke

  • 4505177064_8cde3326c3_b