Archív

Félvilág (2015) / SZÁSZ Attila (rend.); SZAKÁCS Györgyi (jelmez)

Ansnitt Filmklub – Jelmezműhely 
Film-Virage Kulturális Egyesület

2018. április 30. 19:00

Vendég:
SZAKÁCS Györgyi (jelmeztervező)

Moderátor:
HORVÁTH Miklós

A Félvilág cselekménye az I. világháború előtti Budapesten játszódik, a közismert kurtizán, Mágnás Elza utolsó napjait meséli el. Az akkori közvéleményt sokáig lázban tartó brutális gyilkosság hátterét KÖBLI Norbert forgatókönyvíró a korabeli sajtóból szemezgette ki, a végeredmény mégis fiktív, egyúttal feszültebb feldolgozása az eredeti történetnek. A hatalmi játszmákkal tűzdelt krimi igényes korrajz, amelyben a remek színészi alakításokat (KOVÁCS Patrícia, GRYLLUS Dorka, DÖBRÖSI Laura, továbbá KULKA János és SÁNDOR Péter) meghívott vendégünk, SZAKÁCS Györgyi (Szerencsés Dániel, Idő van, A napfény íze, Jadviga párnája, Szembesítés, Eszter hagyatéka, Sorstalanság) jelmezei teszik igazán életszerűvé, teljessé. A Félvilág című alkotás tökéletes apropó, hogy a számos díjjal kitüntetett alkotót elsősorban filmes munkásságáról, a jelmeztervezői szakmáról, a tévéfilmek és nagyjátékfilmek közötti különbségről és még sok izgalmas dologról faggassuk.

HORVÁTH Miklós – rendezőasszisztens, filmfordító; az Ansnitt Filmklub másik felelőse, előadó

Az Ansnitt Filmklub új sorozatának címe Jelmezműhely. Aktuális összeállításunk a jelmeztervezés (costume design) tematikáját járja körül, melybe magyar és külföldi alkotások egyaránt beletartoznak. A vetítéseket megelőző bevezetőkben, valamint az azokat követő előadásokon mutatjuk be az adott film keletkezésének körülményeit, fontosabb alkotóit, majd rátérünk a jelmeztervező munkájára, hogy válaszokat találjunk olyan kérdésekre, minthogy mi a jelmeztervező feladata? Kikkel kell a forgatás előtt és közben együttműködnie? Honnan merít ötleteket? Mennyire kell ismernie az adott film történetét és hőseinek jellemét?

A filmeket magyar felirattal vagy magyar szinkronnal vetítjük.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet a vetítés napján 17 óráig: ansnittfilmklub@gmail.com. A tárgy mezőbe az aktuális film címét, a szöveges mezőbe pedig a regisztrálni kívánt személy vagy személyek nevét kérjük feltüntetni. Kérjük, hogy a pontos kezdés érdekében vendégeink negyed órával a vetítés kezdete előtt érkezzenek meg.
A filmeket oktatási segédanyagként vetítjük.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

  • Felivlag 4

  • Felvilag 2

  • Felvilag 3