Archív

FÚGA a FUGA-ban

Fenyő Gusztáv zongoraestje

2013. november 17. 18:00

J. S. Bach: Das Wohltemperierte Klavier, I. kötet, BWV 846–869 (1722 k.)

Fenyő Gusztáv 1980-as Glasgow-i letelepedésétől kezdődően Skócia egyik ismert, saját útját járó muzsikusa. Népszerűvé tették koncertjei, különösen Beethoven Glasgow-ban és Edinburgh-ben előadott 32 szonátája és Chopin valamennyi szóló zongoraműve, amelyet a zeneszerző halálának 150. évfordulóján adott elő Glasgow-ban, ott, ahol 1848-ban Chopin maga is koncertezett.
A Montevideoban született és Buenos Airesben felnőtt zongoraművész a nagy magyar hegedűművesz, Joachim József leszármazottja. Első alkalommal tinédzserként került reflektorfénybe, amikor Liszt Esz-dúr zongoraversenyével megnyerte az Ausztrál Rádió Bizottság éves zongoraversenyét. Tanulmányait Londonban, Schnabel tanítványánál, Maria Curcio-nál folytatta, majd ezt követően a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián, Kadosa Pálnál és Tátrai Vilmosnál tanult tovább. Ebben az időszakban előszeretettel szólaltatta meg kortárs szerzők műveit, nevéhez köthetők többek között Stockhausen, Boulez, Xenakis, Cage, Takemitsu és Meale első magyarországi bemutatói, Kurtág, Sári és Serei művek ősbemutatói.
1978-as első londoni fellépésen  Kurtág György “Játékok” című sorozatának néhány darabjával mutatkozott be. Az ezt követő években Bach-tól a kortárs szerzőkig a szólóhangszeres és kamarazenei darabok, továbbá zongoraversenyek teljes sorát szólaltatta meg több földrészen. Olyan zenekarokkal lépett fel, mint a Philharmonia, a BBC Scottish Orchestra, a Magyar Rádio és Televízió Zenekara, a Bukaresti Filharmonia és a Sydney-i és Melbourne-i Szimfonikus Zenekarok, olyan karmesterek pálcája alatt mint Fremaux, Osawa, Iwaki és Fürst. Kereskedelemben kapható felvételei Mozart, Beethoven, Chopin, Liszt, Bartók, Goossens, Delius, Stanford, Dunhill, Bantock és Csapó műveit ölelik fel.
1980 és 1992 között a Skót Királyi Zene és Színművészeti Akadémia zongoratanáraként működött, azt követően pedig mesterkurzusokat tartott az Egyesült Királyságban és külföldön. 1995-ben indította el a “Nyári Zene” kamarazenei fesztivált, melynek helyszíne a skóciai Paxton House, Berwick-upon-Tweed közelében. 2004 óta rendszeresen koncertezik és tanít Magyarországon is.

Jegyárak: 1500 FT / 1000 FT*
* Kedvezményes jegyár az Építész és Mérnök Kamara tagjainak, diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak és fogyatékkal élőknek.

Jegyvásárlás a helyszínen.

  • FenyoG

  • GusztavFenyo