Archív

Goldfinger (1964) / Guy HAMILTON

Ansnitt: Díszletváros-sorozat 2016–2017 / 5.
Film-Virage Kulturális Egyesület
Filmklub

2017. január 16. 19:00

Moderátor:
HORVÁTH Miklós

A vetítés után vendégünk:
ÁGH Márton (látványtervező)

Ken ADAM ezzel a filmmel tért vissza a Bond-szériához (a Dr. No után a Dr. Strangelove-ot forgatta Stanley KUBRICKkal). A Bond-sorozat harmadik filmjének legemlékezetesebb helyszíne a Kentucky állambeli Fort Knox, amelyben az Egyesült Államok aranykészletét őrzik. Az Adam által elképzelt látvány még a valódi értéktár vezetőségének az elismerését is kivívta, miközben számos néző levélben kifogásolta, hogyan engedhettek be egyáltalán egy brit stábot a Fort Knoxba.

Jelen sorozatunk a filmes látványtervezés, a díszletépítés, a production design és az art director munkakört járja körül. Ismert és kevésbé ismert alkotásokon keresztül, tematikusan mutatjuk majd be a fenti filmes részlegek feladatait. A vetítéseket megelőző bevezetőkben, és az azokat követő előadásokon elsősorban tehát a forgatási munkafolyamatokról fogunk beszélni, hogy választ találjunk az alábbi kérdésekre:
Hogyan teremti meg egy épített díszlet vagy egy módosított, meglévő helyszín egy jelenet hangulatát, korát, jelentéstartalmát? Mi a látványtervező feladata? Mikor kapcsolódik be egy film elkészítésébe? Hogyan működik együtt az operatőrrel? Miben tér el a production designer és az art director munkája? Mennyire kell teljesen felépíteni egy helyszínt ahhoz, hogy az hihető és hiteles legyen?

A programok ingyenesek, kétheti rendszerességgel, hétfőnként 19 órakor kezdődnek a FUGA Breuer Marcell termében.

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft). MÉK 2016/16

  • gf_goldfinger_foto_set_m_office_1047_AA_01_01a

  • ken-adam-fort-knox-design-goldfinger-1964-david-giammarcoeon

  • ken-adam-on-the-fort-knox-set-at-pinewood-studios-for-goldfinger-1964-david-giammarco (1)