Archív

Haza a mélyben II.

Kortárs öko-regionalista építészet Romániában

2019. március 28. 18.30

Előadás-sorozat a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete szervezésében

Az est házigazdája: Wesselényi-Garay Andor építész, az MMA MMKI tudományos munkatársa

Vendég: Korodi Szabolcs építész, Csíkszereda

Létezik-e magyar építészet a határainkon túl? Meghatározza-e a külföldön élő magyar származású építészek életművét az identitás, a mélyben élő haza? Mi a fontosabb: az önazonosság, a helyi építészeti kultúra, a helyszín?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete a 2018 őszén indított kortárs építészeti előadás-sorozatával. A 2019-ben is folytatódó, több szemeszteren átívelő sorozat első évének jellemző témája az a romániai – gyakran öko-regionalista – építészet, amely kevéssé ismert a hazai építészeti szcénában.

Korodi Szabolcs a Kolozsvári Műszaki Egyetemen szerzett építész diplomát, 2002-től pedig a Vallum építészirodánál dolgozik tervezőként Csíkszeredában. Főbb területei a középületek, urbanisztikai tervek és faluképvédelmi kutatások. Az iroda szellemisége saját bevallásuk szerint „ötvözni mindazt, ami a kortárs építészetből átemelhető és egyeztethető a hely szellemével, a hagyománnyal és az anyagi lehetőségekkel.” Korodi Szabolcs mindemellett a faluképvédelmi program koordinátora, és egy sajátos építészeti stílus megformálója, amelyet egyszerű modern formák, hagyományos építészeti anyagok használata és az emberi léptékű építészet művelése jellemez.

Az előadás nyilvános, részvételi szándékát kérjük regisztrálja a www.mma-mmki.hu oldalon keresztül.

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft). MÉK 2019/14

  • 2019-03-21--14-37-06-MMAhazaamelybenplakatkorodiszabolcs