Archív

Herkulesfürdői emlék (1979) / SÁNDOR Pál (rend.); KEMENES Fanni (jelmez)

Ansnitt Filmklub – Jelmezműhely 
Film-Virage Kulturális Egyesület

2018. május 14. 19:00

Filmritkasággal zárjuk az évadot! Az 1977-ben Berlinben Ezüst Medve-díjat nyert alkotás címadója és fő zenei motívuma PAZELLER Jakab Herkulesfürdői emlék című örökzöld szerzeménye. A cselekmény 1919-ben, a Tanácsköztársaság bukása után játszódik egy szanatóriumban, középpontjában egy női ruhába öltözött férfival. Ám a kínálkozó vígjátéki megoldások helyett az alaphelyzetből drámai történetet bontakozik ki, melyen keresztül azt is láthatjuk, milyennek látja egy fiatal férfi ezt a zárt, alapvetően női világot. A Herkulesfürdői emlék elsősorban a hangulatok és emlékek filmje az elmúlás árnyékában, melyet valóban emlékezetes vizuális élménnyé RAGÁLYI Elemér operatőri munkája tesz. A szereplők között olyan nagyságokkal találkozhatunk a Sándor Pál-filmek állandó színész-stábja (GARAS Dezső, KERN András, KÚTVÖLGYI Erzsébet) mellett, mint DAJKA Margit, TEMESSY Hédi, SZABÓ Sándor, ZALA Márk vagy PÉCSI Ildikó. A manapság kifejezetten ritkán látható alkotás kapcsán KEMENES Fanni jelmeztervező munkásságát eleveníti fel, és e filmhez (is) kapcsolódó emlékeit, gondolatait tolmácsolja az Ansnitt Filmklub csapata.

Az Ansnitt Filmklub új sorozatának címe Jelmezműhely. Aktuális összeállításunk a jelmeztervezés (costume design) tematikáját járja körül, melybe magyar és külföldi alkotások egyaránt beletartoznak. A vetítéseket megelőző bevezetőkben, valamint az azokat követő előadásokon mutatjuk be az adott film keletkezésének körülményeit, fontosabb alkotóit, majd rátérünk a jelmeztervező munkájára, hogy válaszokat találjunk olyan kérdésekre, minthogy mi a jelmeztervező feladata? Kikkel kell a forgatás előtt és közben együttműködnie? Honnan merít ötleteket? Mennyire kell ismernie az adott film történetét és hőseinek jellemét?

A filmeket magyar felirattal vagy magyar szinkronnal vetítjük.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet a vetítés napján 17 óráig: ansnittfilmklub@gmail.com. A tárgy mezőbe az aktuális film címét, a szöveges mezőbe pedig a regisztrálni kívánt személy vagy személyek nevét kérjük feltüntetni. Kérjük, hogy a pontos kezdés érdekében vendégeink negyed órával a vetítés kezdete előtt érkezzenek meg.
A filmeket oktatási segédanyagként vetítjük.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap