Archív

Hogyan lehet a tudomány a közö(n/s)ségé? Szervező: Tudástársadalom Alapítvány, Társszervező: Szent István Egyetem Környezeti Társadalomkutató Csoport (ESSRG) – Breuer Marcell terem • hall

A workshop célja: elméleti, kommunikációs és gyakorlati megközelítésben megismerkedni a tudomány és a társadalom párbeszédét segítő intézményekkel és megoldásokkal, annak érdekében, hogy módszertani támogatást kapjanak a hazai Science Café kezdeményezések. A műhelybeszélgetés az ilyen jellegű hazai vizsgálatok (MTA KSZI, TudásTársadalom Alapítvány), valamint a hazai kezdeményezések (TudásPresszó, Debreceni Science Café, Fenntartható Magyarország, nyitott egyetemek stb.) tapasztalataira alapul.
A rendezvény egy olyan információs hálózat létrehozásának alkalma is egyben, amelynek résztvevői támogatják egymást a helyi kötődésű, valamint a fiatal korosztálynak szóló (junior) science café kezdeményezések indításában, a meglévő programok megerősítésében és kommunikálásában.
A workshop egyben hazai előkészítő rendezvénye a várhatóan 2010 szeptemberében sorra kerülő nemzetközi Science Café workshopnak, amelyet az Európai Unió 7. Kutatási Keretprogram által finanszírozott „SciCafé-Science Café hálózat kialakítása” című, a Szent István Egyetem Környezeti Társadalomkutató Csoport (ESSRG) részvételével zajló projektjének keretében szervezünk meg.

2010-04-13 14:00

Tervezett program:

(az előadások között 5 perc terjedelemben kérdések)

I. Elméletek, viták, tapasztalatok
14.00 – 14.15 Lehet-e demokratikus a tudományról való beszélgetés? A Mindentudás Egyeteme, TED, TudásPresszó, és a web.2 víziója (Fábri György – ELTE PPK)
14.20 – 14.35 Beszélget-e közösségben a magyar? – a társadalmi kommunikáció terei és alakulása (Szvetelszky Zsuzsa kommunikációkutató – ELTE TÁTK Peripato Műhely)
14.40 – 14.55 PUS és PEST, avagy maradjunk a tájékoztatásnál (Mosoniné Fried Judit közgazdász – MTA Kutatásszervezési Intézet)

kávészünet

II. Jó gyakorlatok, útkeresések
15.10 – 15.25 A tudomány közösségi kommunikációja a blogszférában (Paszternák András– The International NanoScience Community)
15.30 – 15.45 Tudomány és társadalom párbeszéde a gyakorlatban: a közösségi tervezés (Dömötör Tamás – vezető-tanácsos, Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, Területrendezési és Településügyi Főosztály)
15.45 – 16.15 Kerekasztal-beszélgetés: magyaroszági „SciCafé”-tapasztalatok (ESSRG, Debreceni SciCafe, TudásPresszó, Pécsi Nyitott Egyetem, TIT)

kávészünet, szendvicsek, közben: Ugrás a virtuális térbe: a Digitális TudásPresszó demonstrációja

III. Csináljunk együtt Science Cafékat!
(Erre a szekcióra azok jelentkezését kérjük, akik be szeretnének kapcsolódni a magyarországi Science Café hálózatába)

16.30 – 16.40 Sci-Café, az Európai Unió 7. kutatási keretprogramja: a projekt ismertetése, kapcsolódási lehetőségek, eddigi tapasztalatok megosztása (Balázs Bálint, Bodorkós Barbara, ESSRG)
16.45 – 16.50 A HunSCAN, mint a tudománykommunikció hálózatos szerveződése (Wolf Krisztián)
16.55 – 17.30 Ötletek, kérdések, javaslatok, hálózatindítás

tudomány FUGA science Breuer Marcell terem • hall

18.00 TudásPresszó
Agykutatás, tudomány, közélet
Vendégünk: Vízi E. Szilveszter, agykutató, az MTA rendes tagja

A rendezvényen módszertani célú televíziós felvétel készül.
Érdeklődés és további információ:
Bodorkós Barbara +36 1 240 3615, +36 30 291 7778
Kerülő Tünde +36 1 373 0008, +36 20 312 7378
Mivel a résztvevők száma korlátozott, kérjük, hogy részvételi szándékát 2010. április 6-ig az info@hunscan.hu e-mailcímen jelezze vissza olyan módon, hogy külön tüntesse fel a III. szekcióba történő jelentkezését is!