Archív

Hollókő öröksége

Könyvbemutató

Köszöntőt Nagy Gergely, az ICOMOS MNB elnöke és Szabó Csaba, Hollókő polgármestere

A kötetet bemutatja Balassa M. Iván, az ICOMOS MNB alelnöke, Népi Építészeti Szakbizottságának elnöke

Szerkesztői gondolatok: Dobosyné Antal Anna

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft/fél FUGA kártya)

2013. június 24. 18.00

2012-ben egy internetes szavazással Hollókőt választották az ország legszebb falujának. Ez az elismerés a világörökségi címet birtokló Ófalunak szól, amely 1987-ben került fel az UNESCO Világörökség listára. Kötetünk, melyben sokféle tanulmány, dokumentum, interjú, visszaemlékezés szerepel, Hollókő elmúlt nyolcvan évét fogja át. Ehhez hasonló válogatás magyar világörökség helyszínről még nem készült.
A gondolat az ICOMOS 2011-es közgyűlésén egy visszaemlékezés kapcsán pattant ki. Az első elképzelés az volt, hogy az egykori építész-tervezők, néprajzosok a 25 éves világörökség évforduló apropóján visszaidézik az 50-es, 60-as, 70-es és 80-as éveket, Hollókő házainak megmentése érdekében végzett tevékenységüket. Hamar kiderült, hogy Hollókőről a felfedezés, megőrzés éveiben is rengeteg dokumentum, újsághír, tanulmány született. A kötetben ezért nemcsak visszaemlékezések, hanem a korabeli felfedezések, eredeti dokumentumok, tervek, tanulmányok is helyet kapnak és a falu életének alakulásában fontos szerepet játszó hollókőiek is megszólalnak.
A válogatásban sokféle látásmód, vélemény megjelenik. A szerzők egymásról, munkájukról, korábbi önmagukról is máig ható érvénnyel vallanak. A kötet a maga sokrétűségével nagyon sok szakmai kérdésre, dilemmára választ ad, ugyanakkor vitára is inspirál. Akik világörökségi ügyekkel, vidék- és falufejlesztéssel kívánnak foglalkozni, vagy bepillantást szeretnének nyerni a legszebb magyar falu történetének különféle fejezeteibe és napjaink égető kérdéseibe, azok számára ez a mű megkerülhetetlen.

  • hollóku0151 címlap

  • MEGHÍVÓ