Archív

Hommage à Vasarely

Kiállítás

2017. március 23. 18:00

Megnyitja:
FEKETE Vali (kurátor, műkritikus, esztéta)

Art manager:
SALAMON Péter

Kiállító művészek:
ABA Béla, ARANY GOLD Zoltán, ÁRENDÁS József, BAGI László, BAKOS István, BALLA Dóra, BARÁTH Ferenc, BARÁTH Dávid, BARABÁS Ferenc, BRASSAI Szende, BÖHM Gergő, CZAKÓ Zsolt, CSÖRGŐ Tamás, FELSMANN Tamás, GÁL Krisztián, HORKAY István, KOROLOVSZKY Anna, KULINYI István, MACZÓ Péter, MAJOR Lajos, MOLNÁR Kálmán, MOLNÁR Gyula, MOLNÁR Tamás, NÁDAI Ferenc, PINCZEHELYI Sándor, PORDÁN János, ROZMANN Ágnes, SIMON Péter Bence, SZABÓ Andrea, SZAMOS Iván, SZŐNYEI György, TEPES Ferenc, TÓTH Yoka Zsolt, TÖRÖK Gábor, VARGA Anna Gizella, VARGA Gábor Farkas, VASVÁRI Péter

Kiállítók hallgatók:
BÁNÓ Rita, BORDÁS Melinda, BRUTÓCZKI Csaba, ERDÉLYI Sarolta Ágnes, KOVÁCS Eszter, VIDÁKOVICS Sámuel

Pécs, Stuttgart, Brüsszel és Párizs után kerül bemutatásra a FUGA-ban az Hommage à Vasarely című kiállításunk, amely 2016-ban Victor VASARELYre, az op-art megteremtőjére emlékezett születésének 110 évfordulója alkalmából, 2017-ben pedig VASARELYhalálának 20. évfordulóján e kiállítással tisztelgünk egy kivételesen gazdag életút és egy pécsi születésű művész stílusteremtő, az egész 20. századi képzőművészetet meghatározó életműve előtt. VASARELY olyan művészeti irányzatot képviselt, amely a művészetet a mindennapi élet, az építészet, a várostervezés, a tárgy- és kiadványtervezés részévé akarta tenni, amivel minél szélesebb közönségréteget kívánt egy újszerű látásmódba bevonni. Ebből ered a legszélesebb körben elterjedt népszerűsége, gondoljunk csak a Renault autógyárnak készült emblémájára vagy David BOWIE 1969-es Space Oddity című albumának borítójára. A kiállítás keretében magyar grafikusművészek és művészeti egyetemisták a mester szellemét megidézve munkáikkal tisztelegnek VASARELY munkássága előtt. A tervezőgrafikai munkák a Pécsi Galéria Archívum Alapítvány és a Pécs 2010 Egyesület országos, de határokon túlra is átnyúló felhívására születtek, amelyek eszközrendszerükben kapcsolódnak VASARELY optikai hatásokra épülő struktúráihoz és/vagy a rendelkezésre álló korszerű technikák segítségével újragondolják az alkotásaira jellemző vizuális elemeket. A pályázatra beérkezett munkák széles keresztmetszetét adják a hazai tervezőgrafika élvonalához tartozó művészi törekvéseknek.

A kiállításon továbbá művészeti egyetemisták munkái láthatók, melyek VASARELY gondolatrendszerét, a geometrikus ábrázolások és az optikai hatások továbbélését mutatják be a kortárs fiatal képzőművészetben.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap, Pécsi Galéria Archívum Alapítvány

Megtekinthető: 2017 04 09

  • Csörgő_Tamás_web

  • TörökGabor_web

  • Nyomtatás