Archív

Hős (2002) / ZHANG Yimou (rend.); Emi WADA (jelmez)

Ansnitt Filmklub – Jelmezműhely 
Film-Virage Kulturális Egyesület

2018. február 5. 19:00

Előadó:
DANILESZK Rita

Kína történelmének legvéresebb korszakában vagyunk: a 7 részre szakadt birodalomban az egyik legerősebb, a Csin uralkodó különösen kegyetlennek bizonyul. Terve, hogy az egész országot meghódítja, számos emberéletet követel. Ezért több kiváló harcos összefog, hogy megöljék a királyt, ám nem járnak sikerrel. A Csin király viszont ettől kezdve óvatos: lehetetlenné teszi, hogy bárki is a közelébe férkőzhessen. Aztán egy Névtelen úr érkezik a palotába, aki azt állítja, legyőzte a merénylőket. Ám jutalmát csak akkor kaphatja meg, ha elmeséli a történetet. Ekkor veszi kezdetét egy verbális (elme) párbaj a Csin uralkodó és a Névtelen úr között, ami izgalmas végkifejlethez vezet…

ZHANG Yimou 2002-es filmje nem csupán érdekes cselekménybonyolítása, filozofikus kérdésfelvetései, hanem színszimbolikája, látványvilága, impozáns jelmez- és díszlethasználata miatt is figyelemreméltó. A fantasztikus képek Christopher DOYLE operatőr tehetségét (Szerelemre hangolva, 2046), a gyönyörű, már-már önálló életet élő jelmezek pedig Akira KUROSZAWA Káosz című filmjének jelmezéért Oscar-díjat nyert Emi WADA (Álmok, 8 és ½ nő) zsenijét dicsérik. A színészek között a kortárs kínai filmgyártás olyan nemzetközi hírű kiválóságait találjuk, mint Maggie CHEUNG (Szerelemre hangolva, Tiszta), Tony LEUNG CHIU WAI (Szerelemre hangolva, Ellenséges vágyak, Szigorúan piszkos ügyek) Ziyi ZHANG (Repülő tőrök klánja, Tigris és sárkány, 2046) és Jet LI ( Kínai történet, The Expendables – A feláldozhatók).

DANILESZK Rita – 2005-2013: a Pécsi Tudományegyetem filmelmélet-filmtörténet – magyar szakos hallgatója, a 2011-ben létrehozott Film-Virage Kulturális Egyesület alapító tagja és elnöke, az Ansnitt Filmklub egyik felelőse, előadója

Az Ansnitt Filmklub új sorozatának címe Jelmezműhely. Aktuális összeállításunk a jelmeztervezés (costume design) tematikáját járja körül, melybe magyar és külföldi alkotások egyaránt beletartoznak. A vetítéseket megelőző bevezetőkben, valamint az azokat követő előadásokon mutatjuk be az adott film keletkezésének körülményeit, fontosabb alkotóit, majd rátérünk a jelmeztervező munkájára, hogy válaszokat találjunk olyan kérdésekre, minthogy mi a jelmeztervező feladata? Kikkel kell a forgatás előtt és közben együttműködnie? Honnan merít ötleteket? Mennyire kell ismernie az adott film történetét és hőseinek jellemét?

A filmeket magyar felirattal vagy magyar szinkronnal vetítjük.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet a vetítés napján 17 óráig: ansnittfilmklub@gmail.com. A tárgy mezőbe az aktuális film címét, a szöveges mezőbe pedig a regisztrálni kívánt személy vagy személyek nevét kérjük feltüntetni. Kérjük, hogy a pontos kezdés érdekében vendégeink negyed órával a vetítés kezdete előtt érkezzenek meg.
A filmeket oktatási segédanyagként vetítjük.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

  • Hős 2

  • Hős