Archív

Improvisation is/as Architecture

Kiállítás és improvizáció

2013. október 31. 16.00

Kurátor: Ronny Hardliz és Katona Vilmos
Megnyitja: Mátrai Péter DLA építész és zeneszerző

Ronny Hardliz a Hochschule Luzern Design & Kunst kezdeményezéséből a bázeli székhelyű Svájci Építészeti Múzeumban (S AM) 2012 októberében formabontó kiállítást rendezett, amelyen magyar alkotók munkái is szerepeltek. Célja a pályázatok és a műbírálat íratlan és írott nemzetközi szabályainak felülvizsgálata volt. A pusztán ornamensként kibontakozó kiállításban – a művészet függetlenségét deklaráló kanti tétel ellenére – alkotás és alkotókörnyezete elválaszthatatlanul összeforrt. Baselben a múzeumot mint műhelyt értelmeztük.
Idén a FUGA Budapesti Építészeti Központban tesszük próbára képességeinket. Témánk az improvizáció. Installáció-építés formájában egy olyan építészet alapjait keressük, amely elkerüli a professzionalizmus csapdáját, helyt ad a hibának és a kísérletezésnek, és nem kényszerít a reprezentáció fedezékébe. Az építők új konvenciókat dolgoznak ki, a konstruálás mellett figyelnek a munkával eltöltött idő értékére is.
A kiállítás kezdetekor a pályázat során kiválasztott hazai és külföldi, profi és amatőr résztvevőket üres tér fogadja, de már egyéni elképzelésekkel a fejükben érkeznek. A megnyitó koncert után eldördül a pisztoly, és megkezdődik a valós időben zajló építkezés. A közös munka előre el nem döntött keretek között zajlik, a mozgásszabadság, a kommunikáció és intertextualitás belsőépítészeti kifejezése lesz. Kutatás és nem produktum. Vég nélküli folyamat a végtermékek birodalmában. Vajon mire képes az építész, ha munkáját már születésekor közszemlére teszik?

A kiállítás kísérőrendezvénye: november 7-én és 8-án a kiállítás terében.

Támogató: JAF HOLZ Hungary
Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft/fél FUGA kártya).
Megtekinthető: 2013 11 11

  • card_justarchitecture_hungary_1_mail

  • munka

  • Druck