Archív

Jámbor Imre: Nebbien Városligete. A világ első népkertje Pesten

Könyvbemutató

2019. március 11. 17.00

Terc Kiadó, 2019

A könyvet bemutatja: Komlósné Hlatky Katalin és Schneller István

A pesti Városliget, vagy ahogy egykor németül nevezték: a Stadtwäldchen a világ első közparkja, amelyet egy város a saját területén, a saját forrásaiból létesített polgárai számára szabad használatra, oly módon, hogy a tervezőt nyilvános pályázat útján választotta ki. A pályázaton díjnyertes Heinrich Nebbien – lényegét tekintve megvalósult – alkotása pedig nemcsak azért jelentős, mert a maga nemében első a világon, hanem mert a tervei szerinti Városliget a kor népkertjeinek egyik legszebbike, de lehet, hogy a legszebb.

A könyv célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel az eredeti tervet és térkoncepciót, amire a mai Városliget csak nyomokban emlékeztet. Ehhez nyújt segítséget Jámbor Imre szakszerű, de közérthető tanulmánya, amelyben nemcsak a díjnyertes Nebbien-tervet elemzi, hanem a korszak nemzetközi kertművészetéről, a 19. századi közkertek megjelenéséről is ír. A kötet második része Heinrich Nebbien kézzel írt műleírásának fordítása, ami először olvasható magyarul.

Jámbor Imre tájépítész, a Budapesti Corvinus Egyetem nyugalmazott professzora oktató- és tervezőtevékenysége mellett évek óta foglalkozik a Városliget történetével.

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft). MÉK 2019/14

  • Nebbien_városligete_borító.indd

  • városliget