Archív

KELET-NYUGAT ÁTJÁRÓ

az ártatlan áldozatokért…
A koncert teljes bevételét a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programja javára ajánlják fel a közreműködők.
Provokált tradíciók

2016. június 5. 18:00

Műsor:
A capella énekek keletről, nyugatról:
Michael PEPA: A Chime of Windbells*
Arvo PÄRT: Es sang vor langen Jahren – Motette für de la Motte
BARTÓK Béla: részletek a Gyermekeknek sorozatból
BALOGH Máté: Karşılıklı konuşma, Pelin Özer haikuira**
Emil TABAKOW: Szólódarab klarinétra**
Sofia GUBAIDULINA: Szonáta zongorára
Francis POULENC: Szonáta két klarinétra
Füsun KÖKSAL: Around Circle**
Bruno MANTOVANI: Bug
Berislav SIPUS: Les Nuits, prelüdök zongorára (részletek)**

* ősbemutató
** magyarországi bemutató

Előadja:
Nusret ISPIR és Horia DUMITRACHE (klarinét), RAJK Judit és KÉRINGER László (ének), CSONKA Gábor (hegedű), MOHÁCSI Gyula (brácsa), Erika CRINO (zongora)

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

Jegyárak: 1500 Ft / 1000 Ft*
* Kedvezményes jegyár az Építész és Mérnök Kamara tagjainak, diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak és fogyatékkal élőknek.

Jegyvásárlás elővételben vagy a koncert napján a helyszínen.
Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Koncertajánló:
Különleges zenei élményt ígér június 5-én, vasárnap este 6 órakor a FUGA Kelet-nyugat átjáró című koncertje, bevételét a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programja javára ajánlják fel a közreműködők.
A koncert a zene nyelvén demonstrál a szabad vándorlás, a nyitott és átjárható határok mellett, a kirekesztés, a gyűlölet és gyűlöletkeltés ellen, szolidaritva minden ártatlanul üldözött, otthonát elhagyni kényszerülő, menedéket kereső emberrel.
Meggyőzni nem akarunk senkit, csak félelmeket feloldani. Elmesélni, hogy a szabad utazás és vándorlás nem pusztán idealista vágy vagy liberális eszme, hanem örökség és hagyomány, európai humanista kultúránk része, mely épp ettől a Keletről-Nyugatra vagy épp Nyugatról-Keletre vándorló sokszínűségtől újult meg újra és újra az évszázadok alatt.
Olyan XX-XXI. századi szerzőket és előadókat hívtunk meg és idézünk fel, akiknek élete, alkotó munkája is ezt demonstrálja. Aki üldözöttek voltak, vagy csak kiváncsi, szabad utazók, akik – mert nem volt Tilos az Á-tjárás – bebocsátattak egy másik, egy befogadó világba, adtak és kaptak, tanítottak és tanultak, elvittek és hazahoztak.
A hangversenyen a XX. századi klasszikusok, BARTÓK Béla és Francis POULENC mellett számos kortárs komponista, így a Temesváron született, ma Kanadában élő zeneszerző, Michael PEPA; az észtek legnagyobb, idén 81 éves szerzője Arvo PÄRT; az egyik legsikeresebb fiatal magyar zeneszerző, az alig 26 éves BALOGH Máté (aki a török költőnő, Pelin ÖZER verseire komponálta új művét); a bolgár zeneszerző és karmester, Emil TABAKOW; az orosz-krími tatár származású, egykori politikai üldözött Sofia GUBAIDULINA; a jelentős amerikai karriert is befutott kiemelkedő tehetségű fiatal török zeneszerzőnő, Füsun KÖKSAL; a nemzetközi hírnevű francia zeneszerző, Bruno MANTOVANI, valamint a horvát zeneszerző (és 2015–16 között Horvátország kulturális minisztere), Berislav SIPUS művei szólalnak meg, melyek közül több is ősbemutató vagy magyarországi bemutató lesz.
A koncerten fellép Törökország legismertebb klarinétművésze, Nusret ISPIR, Erica CRINO olasz származású, Torontóban élő zongoraművész, a román származású, Budapesten élő klarinétművész Horia DUMITRACHE, valamint RAJK Judit és KÉRINGER László ének-, CSONKA Gábor hegedű- és MOHÁCSI Gyula brácsaművész, műveik magyarországi bemutatójára Budapestre érkezik Michael PEPA és Berislav SIPUS.”

  • Layout 1

  • Nusret_Ispir

  • Keringer_Laszlo

  • Erika_Crino

  • Contraston

  • europes-refugee-crisis