Archív

Kontroll (2003) / ANTAL Niród (rend.); BRECKL János (jelmez)

Ansnitt Filmklub – Jelmezműhely 
Film-Virage Kulturális Egyesület

2018. április 9. 19:00

Vendég:
BRECKL János (jelmeztervező)

Moderátor:
ZALÁN Márk

ANTAL Nimród debütáló alkotása rövid idő alatt a 2003-as év legnézettebb magyar filmjévé vált. A krimi, thriller és a vígjáték zsánereit sajátosan egybeolvasztó Kontroll helyszíne a rideg, kopottas, posztszocialista sci-fi forgatására is ideális budapesti metró, főszereplői pedig egy öttagú ellenőrcsapat, kiknek nap mint nap el kell viselniük egyes utasok verbális és fizikai támadásait. A film műfaji hibriditása, gyors tempója, egyedi atmoszférája és emlékezetes zenéje mellett érdemes bővebben kitérni jelmezvilágára is, ami BRECKL János jelmeztervezőnek köszönhető. A Kontroll BRECKL több évtizedes, imponáló munkásságának egyik kiemelkedő darabja, melyben a karakterek fontos ismérve többek között az ellenőrök jellegzetes bőrdzsekije, illetőleg karszalagja, mely a film könnyen beazonosítható jelképévé vált.

ZALÁN Márk – filmtörténész, filmkritikus; a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet óraadó oktatója; előadó, programszervező

Az Ansnitt Filmklub új sorozatának címe Jelmezműhely. Aktuális összeállításunk a jelmeztervezés (costume design) tematikáját járja körül, melybe magyar és külföldi alkotások egyaránt beletartoznak. A vetítéseket megelőző bevezetőkben, valamint az azokat követő előadásokon mutatjuk be az adott film keletkezésének körülményeit, fontosabb alkotóit, majd rátérünk a jelmeztervező munkájára, hogy válaszokat találjunk olyan kérdésekre, minthogy mi a jelmeztervező feladata? Kikkel kell a forgatás előtt és közben együttműködnie? Honnan merít ötleteket? Mennyire kell ismernie az adott film történetét és hőseinek jellemét?

A filmeket magyar felirattal vagy magyar szinkronnal vetítjük.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet a vetítés napján 17 óráig: ansnittfilmklub@gmail.com. A tárgy mezőbe az aktuális film címét, a szöveges mezőbe pedig a regisztrálni kívánt személy vagy személyek nevét kérjük feltüntetni. Kérjük, hogy a pontos kezdés érdekében vendégeink negyed órával a vetítés kezdete előtt érkezzenek meg.
A filmeket oktatási segédanyagként vetítjük.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

  • Kontroll

  • Kontroll2