Archív

Konverzió – régi és új a kortárs észt építészetben

Kiállítás

2016. március 3. 18:00

Kurátor:
Andrus KÕRESAAR

Megnyitja:
HADIK András (művészettörténész)

A kortárs észt építészet legizgalmasabb, a nemzetközi színtéren is figyelmet keltett objektumait felvonultató tárlat London, Helsinki, New York és Nantes után érkezik Magyarországra.
Az utóbbi évtizedben rengeteg minden történt az észt építészetben, Észtország továbbra is lázasan építi az identitását. A kurátor, Andrus KÕRESAAR olyan (túlnyomórészt) középületeket válogatott össze, melyek tervezői úgy ötvözték az újat a régivel, hogy miközben az új világosan megjeleníti a korunkra jellemző stílusjegyeket, a régi sem veszít értékéből. A kiállítás tükrözi az észt építészek gondolkodásmódját és a városi környezet fejlesztésénél irányadó szemléletet: megmutatja, hogyan lehet új városi teret létrehozni úgy, hogy a korábbi rétegekről sem feledkezünk meg. A korszak építészetére, várostervezésére jó példa a tallinni Rotermann negyed, ahol vakmerő és friss megközelítéssel újították fel – lényegítették át a műemlékvédelem alatt álló épületeket.
A tárlaton látható többek között a 2013-ban Europa Nostra nagydíjjal elismert tallinni Hidroplánhangár (napjainkban az Észt Tengeri Múzeum egyik részlege), vagy a Stalker forgatási helyszínéül is szolgált egykori ipari épület, a Kultúrkatlan, amely ma már formabontó kulturális rendezvények színhelye, és az Észt Építészeti Központnak is otthont ad.
A kiállítás az Észt Kulturális Minisztérium, az Észt Kulturális Alap, a KOKO Arhitektid építésziroda, a londoni Észt Nagykövetség, a Helsinki Észt Nagykövetség, az Észt Építészek Szövetsége és az Észt Építészeti Központ együttműködésében valósult meg.

Fotók:
Kaido HAAGEN, Martin SIPLANE, Tiit VEERMÄE, Arne MAASIK

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft). MÉK 2016/16

Megtekinthető: 2016 03 20

  • FAHLE_HOUSE_1

  • SEAPLANE_HARBOUR_KOKO_architects

  • Viimsi_Keevitus_Office_building_Eek_&_Mutso_Architects

  • Kukem+Áisa_guest_house_Arhitektuurib+-roo_Emil_Urbel

  • Eesti Instituudi puhas logo yherealine