Archív

Magas hőfokon

Néma Júlia: Magas hőfokon – Közelítések a fatüzes kerámiához
Scolar Kiadó, 2013

Kiállítással egybekötött könyvbemutató és teázás saját készítésű fatüzes csészékből

Közreműködik: Varga Mátyás bencés szerzetes, költő
A Hanami Teaház friss 2013-as tavaszi szedésű kínai zöld és fehér teát szolgál fel a vendégeknek
A kiállítás megtekinthető: 2013 04 21

2013. április 4. 18.00

Néma Júlia DLA Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész a fatüzes égetés művészetében tett utazásáról számol be a könyvben. Magyarországon elsőként vezeti be a művészeti hallgatókat, oktatókat, keramikusművészeket és tárgytervezőket a kőedény és porcelántárgyak fatüzelésű égetésébe. Kitér a fatüzes égetés történetére és esztétikájára, a különféle kemencetípusokra, mázakra és nyersanyagokra, a módszerek és technikák meggyőző eszköztárával együtt mutatva be műveiben megvalósult eredményeit. Összefoglalja a szakterületen gyűjtött tudását, megosztva az olvasóval kísérleteit, eredményeit és hazánkban páratlan tapasztalatait.
Japán tanulmányútjától kezdődően kötelezte el magát a magas hőmérsékletű fatüzes égetés mellett, melynek során a tűz spontán alakítóereje, a lángok festői hatása és a hamu játéka egyedülállóan teljesíti ki a kerámiatárgyakat. A tűztér számottevő történései visszahatnak a tárgyakra, olyan többlettel látva el őket, amelyek túlmutatnak az alkotói kontrollon. Az ilyen tárgyak máz és dekoráció nélkül is egyediek és személyesek. Szobrászi igényűek, aszimmetrikusak, szabálytalanok, teret adnak a véletlenszerű történéseknek, intuitívak; bizonyos – nem feltétlenül vallási, hanem mindenekelőtt anyagi – értelemben transzcendensek.
Néma Júlia egyéni alkotói megközelítésében a fatüzes hagyomány újragondolása nem puszta technológiai választás, hanem tárgykultúránkra is kiható szellemi vállalkozás. A szerző mindezt saját munkái mellett kortárs keramikusok, művészek és egyetemi tanítványainak tárgyaival illusztrálja. A Magas hőfokon régi hiányt pótló könyv, melyből friss ihletet meríthetnek a gyakorló alkotók, de kezdők és érdeklődők is örömmel tanulhatnak. Beavat, inspirál, gyönyörködtet.

  • Magas