Archív

Meggyőzés, az egyetlen zsarnok – a manipuláció kényszere Platónnál

Pesti Bölcsész Akadémia

2018. március 22. 19:00

Előadó:
ROSTA Kosztasz

Az előadásban a szofisták (főleg GORGIASZ) és PLATÓN klasszikus szembenállását középpontba állítva mutatom be a meggyőzés (peithó) különböző elméleteit. Míg felületes olvasatra úgy tűnik, hogy a filozófus elutasítja az érzelmekre ható irracionális technikákat, addig valójában ennek ellentéte az igaz. PLATÓN kései gondolkodásában ugyanis kénytelen belátni, hogy a polisz polgárai csakis emocionális manipuláció útján tehetők erényessé. A racionális diskurzus korlátai tárulnak fel a politikum szférájában.

ROSTA Kosztasz az ELTE BTK Filozófiatudományi Doktori Iskola antik filozófia programjának doktorjelöltjeként dolgozik a disszertációján, amelynek témája a megszelídítés gondolata PLATÓN filozófiájában. Emellett a doktori iskola lapjának (Elpis) főszerkesztője.

A Pesti Bölcsész Akadémia az ELTE BTK PhD-hallgatók által működtetett nyitott egyeteme, amelynek nem titkolt hivatása, hogy megmutassa a széles közönségnek, miben rejlik a fiatal kutatók számára a bölcsészettudomány szépsége és öröme.

WEB: http://pestibolcseszakademia.blog.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/BolcseszAkademia

  • 28061254_944183549075109_5972430420909122532_o