Archív

Mexikói est

Vendégségben a FUGA-ban

Viktoria Horti (hegedű) és María Teresa Frenk (zongora) koncertje

A Mexikói Nagykövetség rendezvénye

Leonardo Coral zeneszerző részvételével

Bevezetőt mond: Isabel B. Téllez Rosete, Mexikó nagykövete

2013. július 2. 19.00

Műsor:

Manuel Maria PONCE (1882-1948):

Két darab hegedűre és zongorára
Őszi ének
Romanzetta

Federico IBARRA (1946):

Páramo Pétreo zongorára

Leonardo CORAL (1962):

Képzeletbeli darabok hegedűre és zongorára
Prelűd
Haláltánc
Kristályok
Az idők éjszakája
Tűztánc

José Pablo MONCAYO:

Szonáta hegedűre és zongorára
Moderato, Lento, Presto

Manuel ENRIQUEZ:

Mobil II – hegedűre

Manuel M. PONCE:

Allegretto mosso, Adagio, Allegro (spanyol stílusban)
Rövid szonáta zongorára és hegedűre

Támogató: Embajada de México en Hungría

A belépés ingyenes!

Viktoria Horti (Horti Pásztor Viktoria), magyar számazású hegedűművész, 1957-ben született, Pásztón. A Szegedi Konzervatóriumban kezdte tanulmányait, Várnagy  Lajos hegedűművész és főiskolai tanár irányítása alatt. Később Weimarban tanult Ruha István romániai magyar hegedűművész tanítványaként. 1981-ben diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneakadémia hegedűszakán “Summa Cum Laude” eredménnyel.  Még ebben az évben a Mexikóvárosi Filharmónikus Zenekar tagja lett. Mexikó szólistái  művészcsoport tagjaként, amelyet Eduarto Mata neves mexikói karmester és zeneszerző alapított:  több fesztiválon és nemzetközi zenei fórumon vett részt, többek között Mexikóvárosban, Madridban, Bilbaóban, Valenciában, Sevillában és Bolognában. Jelenleg a mexikóvárosi UNAM Egyetem Nemzeti Zeneművészeti Iskolán a posztgraduális tanulmányányok osztályát vezeti.

María Teresa Frenk, zongoraművész Mexikóvárosban született. Zongoratanulmányait a Nemzeti Zenei Konzervatóriumban “Summa Cum Laude” elismeréssel végezte el, alig 19 évesen. Első helyezést ért el három országos zongoraversenyen. Mesterei: Berhta Castro, Olga Viveros de Durón, Manuel Delaflor, Nadia Stankovitch és José Ordóñez voltak. Ösztöndíjat nyert a berlini Művészeti Főiskolára, Georg Sava tanítványaként. Zongorát és kamarazenét tanít a Nemzeti Zenei Konzervatóriumban (UNAM). 1998-tól a Trío México tagja, még ebben az évben Japánba megy koncertkörútra.
Kiadják egy lemezét, amelyet Marycy Mauzuryk hegedűművésszel készített, Fritz Kreisier zenéjére. A FONCA támogatásával adják ki CD-jét, zenei antológiáját (zongora), témája: Mexikó zenéje a XX században (1900-1950). Jelenleg a Conciertistas de Bellas Artes együttes tagja.

Leonardo Coral 1962-ben született Mexikóvárosban. Federico Ibarra zeneszerző tanítványa volt a Nemzeti Zenei Konzervatóriumban. Kilencven kamarazenei és szimfónikus mű szerzője. Darabjait az alábbi országokban mutatták be: Mexikóban, Kanadában, Kubában, Kínában, Spanyolországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Guatemalában, Olaszországban, Japánban, Venezuelában és Svájcban. Különböző mexikói zenekarok programjain szerepelnek zenei kompoziciói:a Vivencias, Máquina Férrea, Visiones nocturnas, Alegorías, Animales míticos, többek között olyan neves zenészek előadásában mint María Teresa Frenk, Mauricio Náder, Gonzalo Gutiérrez. 1984-ben második helyezést ért el a Disonus Pályázaton, 2004-ben pedig a Tierra de sombra (Föld árnyéka), az 1985-ös földrengés áldozatai emlékére írt művének köszönhetően tiszteletdíjjal jutalmazták. 2007-ben SACM Szimfónikus Zeneszerzői díjat nyert az Animales míticos (Képzeletbeli állatok) című darabjával. A mexikói UNAM egyetemen végzett, szakdolgozatának témája: Ciclo de Vida y Muerte (Az élet és a halál ciklusa) című balettra írt szimfónikus költeménye volt. Jelenleg a Nemzeti Zenei Konzervatórum és az Ollin Yoliztli kulturális központ tanára.

Galamb Zoltán kritikája az ekultura.hu oldalon

  • HORTI.FOTO web

  • FRENK-FOTO web

  • AMEXCID.JPG copy

  • enm

  • fonca_conaculta_color

  • SREGrande

  • UNAM1