Archív

MFT20

20 éves a Magyar Festők Társasága
Kiállítás

2015. július 20. 18:00

Megnyitja:
WEHNER Tibor (művészettörténész)

Közreműködik:
GÁBOR-NAGY Nóra (zongora)

A Magyar Festők Társaságát 1995 nyarán alapította meg 33 festőművész, vagyis most 20 éves. 2015-ben 280 művész-taggal a Társaság a magyar festőművészek legnagyobb, országos hatáskörű szakmai szervezete. Alapító elnöke KARÁTSON Gábor festőművész-író volt; elnöke KOVÁTS Albert, elnökségi tagjai BIKÁCSI Daniela és KOVÁCS Péter festőművészek. A Magyar Festők Társasága 37 másik művésztársaság mellett megalakulása óta tagszervezete a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetségének. A Magyar Festők Társaságának célja a tagság és általában a magyar festőművész társadalom szakmai támogatása, a modern és kortárs képzőművészet népszerűsítése. A Társaság nem preferál egyetlen művészeti irányzatot vagy stílust sem; ellenkezőleg, a magyar festészet sokszínűségének ápolását, az egyéni törekvések támogatását tartja fontosnak.
Júniusban kezdődött a 20 éves Magyar Festők Társasága jubileumi kiállítássorozata. A kiállításokon ebben az évben csak az egyesület tagjai vesznek részt. A cél az, hogy minden tag legalább egy művel szerepeljen az év folyamán. Tervezzük, hogy az éves teljes programot, az összes kiállítást egyetlen katalógusban dokumentáljuk, a kiállítók egy-egy művének a képével.
A jubileumi évkezdő megnyitóra június 17-én került sor a pesterzsébeti Gaál Imre Galériában a Kisvárosi anzix című tematikus kiállításunkkal, 40 művésztagunk részvételével. Pesterzsébet múlt évi kerek évfordulójára tekintettel adtuk ezt a címet és kerestük ezt a programot. TAKÁCS Ferenc irodalomtörténész nyitotta meg a kiállítást. Pesterzsébet díszpolgára, HORVÁTH Kornél zongoraművész játszott a megnyitón. A tárlat szinte egész nyáron, augusztus 16-ig látogatható.
A sorozat egy hétre rá, a június 24-i megnyitóval a Széphárom Közösségi Tér új Szép utcai helyiségeiben folytatódott. A témához nem kötődő tárlatot, melyen 42 kiállítónk vett részt, FELEDY Balázs művészeti író méltatta. Az ünnepélyes megnyitót könnyűzenei műsor kísérte. A kiállítás július 24-ig tart. Az oldalteremben vetítés látható régi megnyitóról, művészeti eseményről.
A jelenlegi, harmadik ünnepi tárlatra a FUGA termeiben július 20-tól kerül sor. A jubileum fő rendezvényének tűnhet a kiállítás méretei, a kiállítók száma és a több mint 6 hetes időtartama miatt, bár jubileumi tárlatainkat egyformán szánjuk ünnepinek és tagjaink megünneplésének. A meghívott kiállítók száma 147, akiknek tematikus megkötés nélküli művei a FUGA mindkét szintjét elfoglalják szeptember 6-ig. A megnyitást WEHNER Tibor művészettörténész vállalta. Közreműködik GÁBOR-NAGY Nóra zongoraművész. A kiállításon sort kerítünk régi felvételek vetítésére egykori kiállításokról, megnyitókról, művészriportokból. Kiállítjuk régi katalógusainkat.
A kiállítássorozat lezárásának terveztük a Vízivárosi Galéria november 27-től december 18-ig tartó Gesztus című tárlatát, aminek a megnyitására HEMRIK László művészettörténészt kértük fel. Ezen a tematikus tárlaton a spontán gesztus művelői és érintettjei közül a Magyar Festők Társasága 30 tagja mutatja be műveit. Zenei program kíséri a megnyitót, a jubileumi év katalógusának bemutatóját.
A jubileumi egyesületi tárlatokat még további két program egészíti ki, melyek helyszíne a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény két terme. November 8. és december 6. között lesz megtekinthető egyesületünk doyenje, KÁROLYI Ernő festőművész önálló kiállítása, amit december 7. és 31. között 2015-ben felvett új tagjaink kIállítása követ. Az előadóteremben DVD felvételek vetítésére kerül sor egyesületünk múltjából, régi megnyitókról, művészinterjúkból. /KOVÁTS Albert/

Megtekinthető: 2015 09 06

  • 20tervek valszt

  • Homorodi Eva web

  • Kiraly_Gabor web

  • Lonovics_Laszlo web

  • Olajos Gyorgy web

  • Szentes Ottokár web

  • Varhelyi Timea web