Archív

Minden kincs Palmyra sorsára jut?

CONFLICT ZONE PROJEKT
Az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének kihelyezett előadása

2016. február 24. 18:00

Előadó:
Dr. DEZSŐ Tamás, Dr. MAJOR Balázs, Dr. SZOMBATHY Zoltán

Az előadás a közel-keleti konfliktuszóna mibenlétével és az ott folyó régészet és kutatások fenntarthatóságának kérdésével foglalkozik.

A közel-keleti konfliktus Budapesten című előadássorozat második előadása a Közel-Kelet történelmi áttekintésével és a jelenleg is folyó régészeti kutatások fenntarthatóságának kérdésével foglalkozik. Az iszlám radikalizmus az Iszlám Állam formájában nem csak épített kulturális örökségünket (ókori mezopotámiai (azon belül is elsősorban asszír), antik görög-római, párthus, szászánida, bizánci és középkori keresztény műemlékeket, hanem élő kulturális örökségünket (vallási és etnikai kisebbségek túlélését) is veszélyezteti Szíria és Irak területén. Ezen örökség megmentése mindannyiunk közös feladata.

Dr. DEZSŐ Tamás az ELTE BTK Assziriológia és Hebraisztika tanszékének egykori hallgatója, jelenlegi intézetigazgató- helyettese, valamint az ELTE BTK most leköszönt dékánja. Régész- assziriológusként 2015-ben megjárta az Iszlám Állammal határos kurd frontvonalat. Akadémiai fókusza az újasszír kor.

Dr. MAJOR Balázs Budapesten az ELTE BTK-án végzett arab-régészet és történelem szakokon. Doktori fokozatát a Cardiffi Egyetemen szerezte. Kutatási területe többek között a Közel-Kelet késő-antik és középkori hadiépítészete és régészeti topográfiája. Másfél évtizede vezet magyar régészeti missziókat a térségben, elsősorban Szíriában, Libanonban és Iraki Kurdisztánban. Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetője.

Dr. SZOMBATHY Zoltán az ELTE BTK Sémi Filológiai és Arab Tanszékének egykori hallgatója, az Orientalisztika Intézet és a Tanszék jelenlegi vezetője. Akadémikus tanulmányait Tuniszban és Oxfordban folytatta. Kutatási témája többek között az arab világ antropológiája, valamint a középkori arab irodalom.