Archív

Mondd el. Portrék a kortárs fotográfiából

Magyarországi Észt Intézet
Budapest FotóFesztivál

2018 02 21 – 2018 03 18

2018. február 21. 18:00

Megnyitja:
Anneli PORRI (kurátor)

Résztvevő művészek:
Herkki Erich MERILA, Marge MONKO, Tanja MURAVSKAJA, Alissa NIRGI, Birgit PÜVE, Mark RAIDPERE, Peeter TOOMING, Anna-Stina TREUMUND, Sigrid VIIR

A Marge MONKO fotósorozatától kölcsönzött cím a fotográfia mint pszichoanalitikus módszer szerepét hangsúlyozza: a jó portré meglepi, sőt megdöbbenti az ábrázolt személyt, mert valami újat jelenít meg róla. A bemutatott portrék alkotói számára a fotográfia nem csak a fotóalany, hanem önmaguk mélyanalízisének is eszköze. A nyilvános arc elhalványulása, illetve ezzel párhuzamosan a személyes és rejtett láthatóvá tétele vitathatatlanul az egyik legnagyobb varázsa a portréfotó műfajának. Mi zajlik a modell lelkében két póz között? Ki a család, a barát és a vendég a fotóssal szemben? Milyen közel juthatunk a kamera segítségével tőlünk nagyon különböző emberekhez?
A tárlat nem csupán a kortárs észt portréfotográfiába nyújt betekintést, hanem a fotóalanyok kiválasztása és a képek kontextusa révén Észtország közelmúltjába és társadalmába is. Az éneklő forradalom hősei, a börtönök szubkultúrája, Kihnu szigetének etnográfiája, a szovjet kor emberei az első Észt Köztársaságot idéző fotóháttér előtt – hogy csak néhányat említsünk az 1983 és 2017 között készült művek témáiból. „Az emberi arc korának leghűbb dokumentuma” – írja Birgit PÜVE az egyik sorozatának kísérőszövegében. A kiállításon látható emberi arcok történelemről, identitásról, emlékezetről, emberi viszonyokról és a globalizációról mesélnek.

A kiállítás 2017-ben a Tallinni Fotóhónap és a Kunstihoone együttműködésében jött létre.

WEB: www.fotokuu.ee/en/programme/tell-me-contemporary-portraits-in-photography

Támogató: Észt Kulturális Alap

  • Hans_55_marquee_26x21cm_2016 web

  • régi

  • Eesti Instituudi puhas logo yherealine

  • Estonia_100_RGB.ai

  • FK_EE-EN_lyhike[807].ai

  • 2_kulka_logo.ai