Archív

Műemlékek a jövő számára. ICOMOS-díjas helyreállítások 2006-2011 – Karták könyve

Bevezetőt mond Dr. Nagy Gergely (ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnöke). Az ICOMOS-díjasok könyvét Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke, a Karták KönyvétEntz Géza főtanácsadó (NEFMI Kultúráért Felelős Államtitkárság) és Dr. Fejérdy Tamás, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság főtitkára (a bővített kiadás kiegészítéseinek gyűjtője, válogatója és a kötet szerkesztője) mutatják be.

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek.

2011. november 23. 17.00

Immár hagyomány, hogy az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága minden évben a Műemléki Világnapon – április 18-án – ICOMOS-díjjal tünteti ki az általa legjobbnak ítélt műemlék-helyreállításokat. A díjat 2006-ban alapította a Magyar Nemzeti Bizottság. Az ICOMOS-díj alkalom megmutatni, hogy egy régi érték hogyan szolgálhatja megújulva mai világunkat úgy, hogy az a jövő számára is hitelesen hirdesse az eredeti műemléki értéket. Ez a szakmai díj az egyetlen, amely itthon a legjobb műemlék-helyreállításokat hivatott elismeri. Általában nem az alkotók pályáznak, hanem a szakma javasolhat jelölteket. Az ICOMOS, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Porta Speciosa által delegáltak alkotják a zsűrit. Ajánlásukra az ICOMOS elnöksége dönt a díj odaítélésről. A közös kötetbe rendezett 2006-2011 között díjazott épületek segítségével megismerhetjük a mai magyar műemlékvédelem szemléletét és legújabb eredményeit. A kötet összegzés az elmúlt hat év legjelesebb helyreállításaiból. A kiadvány mindenkihez szól: ingatlan tulajdonosokhoz, városlakókhoz, községben élőkhöz, szemlélődőkhöz, döntéshozókhoz régi épületek tulajdonosaihoz.

A műemlékvédelem nemzetközi szakmai civil szervezete, az ICOMOS egyik fő feladata világszinten is összehangolni és meghatározni a kulturális örökséggel, a műemlékvédelemmel kapcsolatos fogalmakat, elveket és módszereket. Az egyre nehezebben megfogalmazható elvek szerint változó világban a történeti fejlődés fogalma minden területen átértékelődött, megváltoztatva örökségünkhöz való viszonyunkat. Az ICOMOS törekszik arra, hogy nemzetközileg elfogadott dokumentumaival olyan egységes szemléletet formáljon, amely a világ minden országában lehetővé teszi a kulturális örökség szakszerű, fenntartható védelmét. A Karták Könyve ezen anyagok gyűjteménye. Magyarországon először 2002-ben jelent meg. Az eredeti célnak megfelelően a kötet valóban a szakemberek kézikönyvévé vált. Ahol műemlékvédelmet tanítanak, ott tankönyvként használták. Sor kerülhetett a korábbi kiadvány szakmai felülvizsgálatára, továbbá az elmúlt kilenc év újabb fontos dokumentumaival is kiegészülhetett a Fejérdy Tamás szerkesztésében újra megjelenő Karták Könyve. A Karták Könyvében összegyűjtött elvek megértésével, elfogadásával lehetővé válik kulturális örökségvédelmünk hiányolt társadalmi bázisának megerősödése.


  • Könyvbemutató_Karták könyve