Archív

MúzeumLiget pályázat

A tervpályázat bemutatása és vitája

2013. október 30. 18.00

A tervpályázat eredményét ismerteti: Rostás Zoltán, a Bíráló Bizottság szakmai titkára, projektigazgató
Meghívottak: a Bíráló Bizottság és a Szakértői Bizottság tagjai és a pályázat résztvevői

A Szépművészeti Múzeum 2013 júliusában nyílt ötletpályázatot írt ki a Városligetbe tervezett Múzeum Negyed épületeinek elhelyezésére és az ezzel összefüggő környezetalakítási feladatokra. A pályázat eredményét október 3-án ismerhette meg a közönség. Az összesen 20 millió forint díjazású ötletpályázat a Városliget komplex megújítását célzó Liget Budapest projekt része.
A Kormány 2013. július 2-án megjelent határozatával döntött az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesre vonatkozó koncepció második ütemeként a Városliget átfogó hasznosítási koncepciójáról. Ennek értelmében a Kormány egyetért azzal, hogy a Múzeum Negyed létrehozásával összhangban, azzal egyidejűleg, a 2014–2020 közötti időszakban megvalósuljon a Városliget egészének megújítása, családi kulturális-szabadidős élményparkká történő átfogó fejlesztése, önálló turisztikai és szabadidős arculatának, márkájának kialakítása és az ehhez szükséges fejlesztések végrehajtása. A most kiírt ötletpályázat a Ligetben felépítendő múzeumi épületek (az Új Nemzeti Galéria – együtt a Ludwig Múzeummal -, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a Magyar Fotográfiai Múzeum valamint a Magyar Építészeti Múzeum) optimális elhelyezését célozza.
Az elképzelések szerint a múzeumok nemzetközi építészeti tervpályázatát – a most kiírt elhelyezési ötletpályázat alapján véglegesített helyszínekre – 2013 második felében írják ki. A beruházás a tervek szerint az Európai Unió 2014-ben kezdődő, következő költségvetési ciklusában rendelkezésre álló források segítségével valósulhat meg, 2018-as befejezési határidővel.
A Liget Budapest fejlesztés központi eleme a Múzeumi Negyed létrehozása, amely történeti kontinuitást teremt a már több mint száz éve itt álló, kiváló múzeumi és művészeti intézmények és a 21. század elejének – európai rangú építészeti megformálásban létrehozandó – új kulturális intézményei között.

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft/ 1 FUGA kártya)
A beérkezett pályaművek kiállítása: 2013. október 24 – 30.

  • muzeumi_legifoto.gallery