Archív

Múzeumok Éjszakája 2013

16.00 Descriptio
Albert Ádám kiállítása

17.00 P.É.R.Y. Puci
Éljen a látóhatár és virágozzék a táblakép!
Péry Puci Dráva-parti festményei

18.00 WC pumpák
Rajzok, kisplasztikák, installáció
Böröcz András kiállítása

Memory Palace
Robbin Ami Silverberg (USA) kiállítása

A kiállítások megtekinthetők: 2013 09 08

komolyzene FUGA music

19.00 trio:beeper

20.00 Stella Énekegyüttes
Könnyed barangolás a reneszánsz pop-zenéje és a XX. század a capella remekművei között

21.00 Igali-Nagy Duó

22.30 A “Tango Story”
Tangótörténeti mini tánc–koncert–show

Június 22-én 16 órától a programok Múzeumok Éjszakája karszalaggal látogathatók. Ha június 21-én este 9 óráig a FUGÁban elővételben megvásárolja a Múzeumok Éjszakája karszalagját, a karszalaggal a vasárnapi, június 23-i koncertet is meghallgathatja! 

2013. június 22. 16 órától folyamatosan

Megtekinthető kiállítás:

Urban Landscape No. 3.
Üres terek
Mucsy Szilvia kiállítása

megtekinthető: július 4.

A sorozat olyan városi tájképeket mutat be, amelyek funkció nélkül az ürességet és a várakozást fejezik ki. A természet alkotta táj az életről szól, az emberi kéz alkotta táj a funkcióról, amely különböző szükségletek mentén jött létre. Ezek a látképek funkció nélkül, használaton kívül, valaminek a hiányát és egyfajta feszült várakozást fejeznek ki, amelyben az üresség tölti meg a teret. A képek Európa különböző városaiban készültek, közel, vagy egészen távol a nagyvárosoktól, belvárosi sétálóutca mellett, külvárosban, ipari területen, üdülő szezonban használt mikro településen.

Megnyitók:

16.00 Descriptio
Albert Ádám kiállítása

Megnyitja: György Péter

A kiállítás nagy földrajzi felfedezések nyomán kialakuló globális kereskedelmi rendszerek kritikai megközelítéséhez kapcsolódik.
Az installáció a múzeum, a kategorizálás és a taxonómia világát eleveníti meg, új és más értelmet adva ezzel a felhalmozott tudás és az esztétika koncentrált helyének. Az installáció darabjai újragondolt tárgyak: földgömbök, üvegburák, nagyítók. Az installáció egy privát klasszifikációs rendszert kíván megjeleníteni, reflektálva ezzel magára a rendszerezés, archiválás folyamatára, a taxonómiák sérülékenységére.

17.00 P.É.R.Y Puci
Éljen a látóhatár és virágozzék a táblakép!
Péry Puci Dráva-parti festményei

a zongoránál: Darvas Ferenc

„Mi lehetek én? Fiktív művész vagyok. Talányos énem talált és kitalált. Egyértelmű személyleírás nem adható magamról. Minden dimenziómban művész vagyok. (…) A rólam alkotott kép egyszerűen műleírás. ( …) Művészi tevékenységem határmenti képeimtől számítható.” Péry Puci fiktív önéletrajzban tárja elénk életét és alkotói tevékenységének első korszakát. Kezdetben nagyratörő tervei vannak, a klasszikus tájkép hagyományát igyekszik befogni, megérteni és újraértelmezni. De miközben a képi struktúra horizontjának határát keresi, a valóságban határátlépéseket követ el, személyiségében, politikailag és művészetértelmezésében. A mindenhova beférkőző és kiterjedő, ám megfoghatatlan személy játékos fricskái, szemtelen kérdésfelvetései éppen cseppfolyós alkatából adódnak, amely lehetővé teszi, hogy bőrünk alá, gondolatainkba férkőzve nyugtalanságot keltsen. Péry Puci maga a bizonytalanság, még akkor is, ha művészete, minden részletében létező, látványos és dokumentálható.

18.00 WC pumpák
Rajzok, kisplasztikák, installáció
Böröcz András kiállítása

A kiállítás megnyitóján Böröcz András bemutatja a „11 Grapefruit II.” című műsort.
Performansz: Böröcz András
Hangperformansz: Gőz László
Videó: Palotai Klára

Azért a Grapefruit névre esett a választás, mert Yoko Ono úgy gondolta, hogy a grapefruit a narancs és a citrom keveréke, mely saját ’spirituális hibrid’ énjét szimbolizálja.” (Wikipédia)
Amikor ezt a nevet választottam az előadásnak, nem Yoko Ono híres „Grapefruit” című könyvére gondoltam. A „11 grapefruit”-nál úgy döntöttem, grapefruitra cserélem a strucctojásokat.
A 11-es szám a népszerű hollywoodi filmre, az „Ocean’s 11”-re utal, és semmi köze a focicsapat tagjainak számához.
A grapefruit globális repertoárom legújabb eleme, mely csupa gömbölyű tárgyból áll: görögdinnye, teniszlabda, citrom és különböző madarak tojásai. Palotai Klárával készített új videómban, mely ennek a performansznak is a része, 11 grapefruitot használok. /Böröcz András/

Memory Palace
Robbin Ami Silverberg kiállítása

Az installáció a megfelelő, hozzárendelt helyeken való információtárolás mnemonikus rendszerére épül. A sémák törmelékből, tárgyakból, öntvényekből és képekből állnak, melyek alapja az epizodikus emlékezet és a memóriatevékenység. A Memory Palace zenei kiegészítője Gőz László improvizációja Silverberg egyik gépzongora-tekercsére, az Infra-ordinary-ra (Örkény István után).

Koncertek:

19.00 trio:beeper
Bolcsó Bálint – élő elektronika, Hock Ernő – nagybőgő, Rubik Ernő Zoltán – zongora

A trio:beeper három kísérletező kedvű fiatal találkozása, akiknél semmilyen hang, vagy zenei stílus nem tabu: ha jön az impulzus, egyszerűen engednek a kísértésnek.

20.00 Stella Énekegyüttes
Könnyed barangolás a reneszánsz pop-zenéje és a XX. század a capella remekművei között

Művészeti vezető: Bubnó Lőrinc

21.00 Igali-Nagy Duó
Igali Csanád – zongora, Nagy Márk – gitár, ének

22.30 A “Tango Story”
Tangótörténeti mini tánc–koncert–show
Glotz Mária, Szeghalmi Endre – tánc, és a DiverTango trió: Radnai Tamás – bandoneon, Mayer Albert – gitár, Póta György – nagybőgő

  • Muzej_logo_sotet_hatterre

  • AA_megh_130606

  • fst011PeryPuci

  • triobeeper

  • divertango

  • 11grapefruits02

  • player piano detail 1

  • MucsySzilvi_Empty_Stage