Archív

Muzsikáló építészettörténet. Templomok, paloták

Bali János furulya, Pétery Dóra csembaló

2013. szeptember 15. 18.00

Műsor:

Francesco Barsanti: g-moll szonáta
Giuseppe Sammartini: C-dúr szonáta
Francesco Mancini: d-moll szonáta
Arcangelo Corelli: La Follia Op. 5 No. 12
Tomaso Giovanni Albinioni: a-moll szonáta
Benedetto Marcello: F-dúr szonáta, Op. 2 No. 12

Bali János Liszt-díjas furulyaművész és karnagy, a Miskolci Egyetem zenei intézetének tanára. Zenei cikkek, tankönyvek szerzője, számos kotta közreadója. A furulyáról írott monográfiája az e témában valaha is megjelent legátfogóbb könyv.
1993-ban megalapította az A:N:S chorust, melynek hanglemezei a legjelentősebb elismeréseket nyerték világszerte. Furulyaművészként repertoárja a középkori zenétől a legmodernebbig terjed, ősbemutatókat és híres művek hazai bemutatóját játszotta, neves szerzők írtak darabokat felkérésére, maga is komponál.

Pétery Dóra Budapesten született. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémia elvégzése után a Sibelius Akadémián folytatta, ahol Spányi Miklósnál tanult klavikordjátékot. Orgonatudását Hans-Ola Ericsson koncertorgonista osztályában tökéletesítette a svéd Piteå Musikhögskolanban. Széles érdeklődés jellemzi mind a hangszerek, mind a repertoár tekintetében. Rendszeresen koncertezik szólistaként és kamarazenészként orgonán, csembalón, klavikordon, repertoárján a legkorábbi reneszánsz billentyűs művektől kezdve a legújabb kompozíciók is szerepelnek. Szívesen dolgozik együtt zeneszerzőkkel, vesz részt kísérleti produkciókban. Tanári tevékenysége mellett a csillaghegyi evangélikus templom orgonistája.

  • petery bali