Archív

Nemzeti újraegyesítés a határok fölött

CONFLICT ZONE PROJEKT
Az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének kihelyezett előadása

2016. március 18. 18:00

Előadók:
POGONYI Szabolcs (CEU), VINCZE Kata Zsófia (ELTE BTK)

A két egymást követő előadás kitér a határon túli nemzetegyesítés gondolatára az 1990 utáni magyar politikában, az állampolgársági vitákra, állampolgárság és identitás-felfogás kapcsolatára. Valamint szó lesz az Erdély-autenticitás játszmáiról, az erdélyiesség stilizálásáról, népiesítéséről, valamint politikai eszközzé tételéről.

Dr. POGONYI Szabolcs Közép-európai Egyetem Nationalism Studies Programjának oktatója. Kutatási területei a normatív igazságosságelméletek és az összehasonlító állampolgárság-tanulmányok. A Közösségelvűség és politikai liberalizmus című, magyar nyelven megjelent monográfia és számos angol nyelvű tanulmány szerzője. Tudományos munkássága mellett 2005 óta egyik szerkesztője a nemzetközi közéleti, politikai lapokat szemléző Metazin.hu-nak.

VINCZE Kata Zsófia jelenleg az ELTE Néprajzi Intézetének oktatója. Tanulmányait Kolozsváron, Budapesten, Izraelben és Bostonban folytatta. 2005-ben szerzett doktori fokozatot. Publikációi etnológia, irodalomelmélet, középkori egyháztörténet és zsidó tudományok témakörben jelentek meg. Önálló kötetei Tradíció, emlékezés, értelmezés (MTA 2002), “Visszatérők” a zsidó valláshoz (L’Harmattan Kiadó, 2009). Szakterülete a 1989 utáni európai zsidóság.

  • conflict zone logo