Archív

Nyolc évtized otthonai

Tárlatvezetés

2017. február 2. 18:00

A tárlaton végigkísér:
HARTMANN Gergely

A tárlat Győr-Moson-Sopron megye 1910–1990 között épült lakóépületeit, lakótelepeit mutatat be, városi és vidéki együtteseket egyaránt. Olyan jól ismert példák is láthatók, mint a győri ágyúgyári munkástelep vagy a két világháború közötti soproni modern társasházak. Ugyanakkor kevéssé számon tartott együttesek is előkerülnek, például a magyaróvári Lőporgyár egyedülálló „Wohnbereich”-je. A háború utáni időszakból nagy hangsúly került Győr városközpontjának átépülésére. Az ötvenes évek második feléből az egyedi kísérletezéseitől a típustervezésig vezető út főbb állomásairól kaphatunk képet. A megye házgyári paneles lakótelepeit is egymás mellett láthatjuk tervváltozatokkal is kiegészítve.
Külön tablókat kaptak a családi ház léptékű együttesek. A század első felének szükséglakásaitól kezdve, a Jurcsik Károly tervezte győri paneles lakóegyüttes bemutatásáig terjed az ív. Megjelenik a „kockaház”-ak tematikája is Katharina Roters és Szolnoki József külön erre az alkalomra készített anyagán keresztül.

Az egyedi installációra rögzített digitális printeken több mint száz archív fényképet és mintegy ötven archív tervet találunk, amelyek jó része most most kerül először a nagyközönség elé. A budapesti közönség láthatja először azt a négy darab, 1950 és 1980 között készült Győriterv-es maketteket, amelyeket erre az alkalomra az egyik egykori készítő restaurált.

A bemutatás másik súlypontját az újonnan készített fényképek adják. Egyrészt légifelvételek készültek, másrészt Schmal Fülöp fotóit láthatjuk, amelyek nem csak a házak jelenlegi megjelenéséről mesélnek, hanem a fotók sok esetben önálló művészeti alkotásokként is megállják a helyüket. A Manninger Dániel és Schmal Dávid által létrehozott grafikai világ is különleges módon gazdagítja a kiállítást.

Készíttetők voltak: HARTMANN Gergely, MANNINGER Dániel, SCHMAL Dávid, SCHMAL Fülöp, MÁRTONFFY Gábor, BRETZ Annamária, Noha

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft). MÉK 2017/5

  • 15590691_387420508274930_3327275428433991509_o