Fotó - Archív

Nyomok – kortárs baltikumi fotográfia

A Fotóhónap 2014 keretében
Kiállítás

2014. október 29. 17:00

Kurátor:
Kristel RELSAAR (Észtország), Arnis BALCUS (Lettország), Mindaugas KAVALIASKUS (Litvánia)

Kiállító:
Maria KAPAJEVA (EE-UK), Dénes FARKAS (EE-HU), Silja SAAREPUU & Vilu PLINK (EE), Ivars GRAVLEJS (LV), Reinis LISMANIS (LV), Inga ERDMANE & Ilze VANAGA (LV), Arnis BALCUS (LV), Darius KUZMICKAS (LT), Donatas STANKEVIČIUS (LT), Gintaras ČESONIS’ (LT), Mindaugas KAVALIAUSKAS és Aleksandras MACIJAUSKAS (LT)

A Fotóhónap2012 eseményei és sikere alapján a baltikumi országok hazánkba delegált kulturális képviseletei országaik közös tárlatba szervezett bemutatkozásáról döntöttek. A felkért kurátorok a 2014-es tematikához alkalmazkodva a történelem újraértelmezésére és az archívumok használatára helyezték a hangsúlyt válogatásuk során. Sok munka foglalkozik a 80-as években született nemzedék történelemszemléletével, melynek keretében a szocializmus időszakában gyermekkorát töltő fiatal alkotók identitás- és kulturális problémáira kívánják felhívni a figyelmet. Ez egyben reflexió is a 2012-ben a Fotóhónap keretében a Fiatal Fotóművészek Stúdiója által bemutatott kiállítás és azt megelőző workshop problematikájára, amely magyarországi kontextusban mutatta be e generáció problémáit és gondolkodását. A baltikumi országokkal való együttműködés azért is fontos a Fotóhónap számára, mivel mindhárom országban rendeznek fotófesztivált. Legrégebben a kaunasi (Litvánia) működik, a tallinnit 2011 óta rendezik meg minden év októberében, Rigában, a lett fővárosban 2014 májusában az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében rendezték meg először.
A kiállítás a Magyarországi Észt Intézet, a Lett Köztársaság Nagykövetsége, a Litván Köztársaság Nagykövetsége, a Tallinni Fotóhónap, a Kaunasi Fotóhónap és a Rigai Fotóhónap együttműködésében valósul meg.
Köszönet a szervezésért SEGESDI Móninak a Magyarországi Észt Intézet vezetőjének.

Megtekinthető: 2014 11 21

FOTÓHÓNAP 2014

2014. október végével kezdődően a Magyar Fotóművészek Szövetsége 2014-ben tizedik alkalommal rendezi meg a Fotóhónap2014 fesztivált. A rendezvénysorozat az elmúlt évek során a magyar fotográfiai élet szerves részévé vált. A fesztival a fotográfia tartalmi és eszközbeli sokszínűségét népszerűsíti, az együttműködést erősíti a vizuális művészetek iránt érdeklődők körében. A fesztivál több európai fővárossal egyidejűleg és együttműködve mutatja be a kortárs fotográfiai törekvéseket. A Fotóhónap2014 eseményei idén a nemzetközi trendekhez is igazodva a történelmi emlékezet és az archívumok előhívásának gondolatát járja körbe. A kiállítások klasszikus médiuma mellett számos rendezvény, portfolio review, workshopok, pop up bolt és performansz szinesíti a fesztivált. A Fotóhónap 2014 fesztivál központi helyszíne a FUGA.

A fesztivál szervezői:
SZAMÓDY Zsolt Olaf (fesztiváligazgató, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke), UHL Gabriella (kurátor), MARTON Bea (programkoordinátor), VÁRNAI Eszter (asszisztens)

További információk:
www.fotohonap.hu

  • balti web

  • FH2014_logosorban_hasznalatos ff